Portal Jawatan Kosong Terkini

5 Jenis Pekerjaan Sesuai Untuk Mereka Yang Mempunyai IQ Tinggi

IQ Tinggi? Ini 5 Pekerjaan Yang Sesuai Dengan Anda

Mungkin anda adalah seorang pelajar atau pekerja yang memiliki tahap IQ yang tinggi. Apakah pekerjaan yang sesuai dengan anda? Hal ini kerana orang yang memiliki IQ yang tinggi sangat diperlukan oleh majikan untuk sama-sama membangunkan kaedah baru dalam menyelesaikan satu masalah dan kreatif dalam melakukan sesuatu tugasan.

Apa Itu IQ?

IQ atau Intelligence Quotient atau darjah kecerdasan otak yang mengukur kepintaran seseorang individu berdasarkan skor markah yang tertentu. Jika skor yang diperolehi melebihi 125, anda adalah seorang yang mempunyai nilai IQ yang lebih tinggi daripada orang biasa.

5 Pekerjaan Yang Sesuai Dengan Anda

Bagi mereka yang mempunyai IQ tinggi, ini adalah 5 pekerjaan yang sesuai dengan anda :

Doktor Dan Pakar Bedah

Mengapa pekerjaan ini memerlukan seorang individu yang tinggi IQ nya? Ini kerana setiap doktor memerlukan masa yang lama untuk belajar dalam bidang ini sebelum mereka benar-benar bekerja sebagai seorang doktor. Mereka juga perlu bijak dalam membuat keputusan kerana ia melibatkan nyawa seorang manusia.

Jurutera Elektrik

Menjadi seorang jurutera elektrik sangat memerlukan tahap IQ dan kecerdasan yang tinggi kerana mereka perlu berfikir secara kreatif dan tidak sama seperti orang lain. Malahan sebagai pekerjaan jurutera elektrik tidak dapat dilakukan oleh semua orang dimana setiap keputusan perlu dilakukan dengan kepintaran yang tinggi.

Saintis

Sebut sahaja saintis, semua orang sudah tahu bahawa golongan ini sememangnya mempunyai IQ yang tinggi kerana mereka boleh bekerja dalam pelbagai bidang. Mereka sangat bijak mencipta sesuatu dengan keputusan yang logik. Seperti setiap orang tahu, saintis sangat berupaya mencipta sesuatu yang baru untuk kebaikan kita semua. Jadi tidak mustahil jika saintis ini mempunyai IQ yang tinggi tidak seperti orang yang lain.

Pegawai Software Dan IT

Pekerjaan ini adalah berkaitan dengan teknologi terkini yang sentiasa berkembang dari semasa ke semasa. Malahan pegawai software dan IT juga perlu memenuhi kehendak pelanggan yang sentiasa membuat permintaan mengikut apa yang mereka perlukan. Mungkin pada pandangan mata kita, pekerjaan yang mereka lakukan nampak biasa sahaja, tetapi untuk mencipta dan selesaikan masalah yang berkaitan IT ini tidak mampu kita lakukan sendiri.

Jurutera Bahan Dan Reka Bentuk

Untuk pekerjaan ini pula, anda perlu mempunyai pemahaman yang sangat mendalam terutamanya dalam bidang sains dan matematik. Jurutera dalam bidang ini sangat kreatif untuk menghasilkan sesuatu rekacipta serta menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh pelanggan. Jadi, dengan IQ yang tinggi, ia bukanlah satu masalah buat mereka kerana bagi mereka setiap perkara yang dilalui adalah perkara kecil sahaja.

Semoga bermanfaat!

You might also like