Portal Jawatan Kosong Terkini

Apa Yang Anda Perlu Lakukan Pada Hari Pertama Bekerja? Kami Kongsikan 5 Tips Untuk Anda Ikut

Hari Pertama Bekerja

Bagaimana dengan hari pertama anda bekerja sebelum ini? Adakah anda mengalami pengalaman yang menyeronokkan atau pun sebaliknya?Bagi anda yang belum pernah mempunyai pengalaman bekerja, ikuti tips yang disediakan ini.

5 Perkara Yang Perlu Dielakkan Pada Hari Pertama Bekerja

Antara 5 perkara yang perlu anda elakkan ketika masuk bekerja di hari pertama ialah :

1. Serba Tahu

Sebelum anda hadir bekerja, pastikan anda ambil tahu cara bekerja atau cara syarikat tersebut beroperasi. Tetapi janganlah menunjukkan bahawa anda serba tahu tentang syarikat tersebut seolah-olah anda pekerja yang paling lama bekerja di syarikat tersebut. Jadilah orang yang merendah diri dan bertanya jika perlu.

2. Bawa Bekal

Pastinya rakan setugas akan mengajak anda untuk makan diluar pada waktu tengahari. Inilah masa yang paling sesuai untuk anda mengenali rakan setugas serta rakan yang lain. Anda juga boleh menyesuaikan diri dengan keadaan yang baru ketika makan bersama mereka. Jadi, jangan bawa bekal dari rumah jika anda ingin mengenali rakan-rakan setugas anda.

3. Diam & Tidak Bertanya Soalan

Jangan malu untuk mengambil nota dan bertanyakan soalan berkaitan dengan kerja anda sekiranya tidak tahu. Jangan takut untuk bertanyakan soalan kepada staf yang lebih tahu dan berpengalaman. Lebih baik anda bertanyakan soalan daripada anda didapati melakukan kesalahan yang berulang. Jika anda dia, anda mungkin dianggap sombong dan anti sosial pula.

4. Melebih-Lebih

Bersemangat itu bagus. Tetapi anda tidak perlu terlalu bersemangat sehingga nampak melebih-lebih ketika bekerja. Ambil sedikit masa untuk sesuaikan diri dengan persekitaran baru.

5. Tidak Tahu Budaya Kerja Syarikat

Perhatikan cara kerja atau budaya kerja syarikat anda bekerja. Adakah para pekerja bekerja dalam keadaan yang sunyi dan tertekan? Adakah majikan akan datang awal pagi? Adakah mesyuarat dilakukan sebulan 2 kali? Adakah para pekerja memakai pakaian yang bersesuaian? Jadi, ambil tahu cara kerja dan budaya syarikat tersebut.

Jadi, sebagai seorang pekerja baru dan ini adalah hari pertama anda bekerja, ikuti tips yang dikongsikan ini. Anda perlu bersederhana di hari pertama bekerja dan sentiasa bersemangat. Tanya soalan mengenai tugasan anda sekiranya tidak tahu.

Anda ingin siapkan resume untuk buat permohonan kerja yang baru? Pastikan anda tidak melakukan 9 kesalahan ini di dalam resume anda.

Semoga anda sentiasa bersemangat untuk bekerja dan mengembangkan kerjaya anda ke peringkat yang lebih tinggi.