Portal Jawatan Kosong Terkini

Kenapa ”Fresh Graduate” Perlu Memilih Khidmat Pelanggan Sebagai Kerjaya? Ini Antara 6 Sebab Utama

Anda seorang fresh graduate atau graduan yang masih mencari pekerjaan? Pasti anda pernah ternampak iklan jawatan kosong sebagai Khidmat Pelanggan atau Customer Service. Namun tak semua graduan berminat dengan kerja bidang tersebut atas beberapa sebab.

Mungkin ada graduan yang menganggap kerja tersebut telah lari dari bidang pengajian. Ada juga yang merasakan gaji yang ditawarkan tidak berbaloi dengan kelayakan yang ada.

Tanggapan anda sebenarnya salah. Sebenarnya graduan patut merebut peluang bekerja sebagai khidmat pelanggan sementara tunggu kerja idaman memanggil.

Ketahui 6 sebab fresh graduate patut pilih khidmat pelanggan sebagai kerjaya pertama.

6 SEBAB FRESH GRADUATE  PATUT PILIH KHIDMAT PELANGGAN

1 Gaji Yang Lumayan

Majoriti jawatan sebagai Customer Service Agent, Customer Service Representive, Customer Care Speaciaist dan seangkatannya menawarkan gaji asas antara RM2,000 ke RM3,000 kepada para lepasan ijazah, Ini belum masuk elaun shift, elaun pengangkutan, elaun makanan dan elaun cuti umum.

2 Peluang Sertai Pelbagai Industri

Syarat utama untuk mendapatkan jawatan ini hanyalah memerlukan ijazah, fasih berbahasa Inggeris dan boleh mengira Matematik dengan baik. Anda boleh menyertai pelbagai industri termasuk perbankan, hotel & travel, pendidikan, kourier, penyiaran dan banyak lagi walaupun ijazah anda tidak berkaitan dengan industri tersebut. Belajar kulinari tapi bekerja di syarikat pengangkutan antarabangsa? Itu perkara biasa.

3 Latihan Diberikan

Jangan risau jika anda tidak berapa arif tentang industri yang anda sertai tersebut kerana latihan berbayar 2 minggu hingga 3 bulan pasti diberikan. Gaji asas dapat walaupun belum mula bekerja. Namun majoriti syarikat menyediakan latihan untuk tempoh 1 bulan sahaja.

4 Jadual Kerja Lebih Fleksibel

Berdasarkan pengalaman peribadi penulis, walaupun anda perlu bekerja shift 24 jam tetapi tahukah anda bahawa kebanyakan syarikat mengizinkan anda bertukar jadual dengan rakan sekerja anda. Jika anda adalah individu yang sukar untuk bangun tidur di waktu pagi, anda boleh bertukar jadual suka sama suka dengan rakan sekerja anda setiap kali anda mendapat shift pagi.

5 Value Added Untuk Kerjaya Baru

Jawatan khidmat pelanggan boleh dikategorikan sebagai akar untuk jawatan lain. Sebagai contoh, bayangkan anda bekerja dengan pegawai bank dan tiba-tiba ada pelanggan datang dan meminta anda membantu masalah perbankan internetnya, sudah pasti anda akan ada masalah jika hal itu memerlukan navigation, troubleshoot dan beberapa hal yang perbankan internet memang suka buat hal.

Tetapi jika anda pernah bekerja dalam khidmat pelanggan, hal ini seperti mudah sahaja. Malah ilmu disebalik tabir seperti ini akan menjadi added value untuk anda mendapatkan jawatan idaman anda.

6 Menambahbaik Kemahiran Multi-tasking

Jika anda adalah individu yang tidak mampu buat dua perkara dalam satu masa, percayalah anda mampu melakukan hampir empat perkara dalam satu masa selepas bekerja 6 bulan ke 1 tahun dalam bidang ini.

Adalah perkara biasa untuk seorang pegawai khidmat pelanggan berbual dan mendengar persoalan pelanggan sambil membaca buku manual dan menaip laporan di komputer serta berinteraksi dengan team leader atau rakan-rakan sekerja tentang sesuatu isu.

Sekarang anda pilihlah, nak teruskan kerjaya di luar bidang atau teruskan menganggur menunggu kerja idaman?

Semoga bermanfaat!