Portal Jawatan Kosong Terkini

7 Langkah Menulis Resume Dalam Bahasa Inggeris

Menulis Resume Dalam Bahasa Inggeris

Mungkin anda belum pernah menulis resume dalam bahasa Inggeris dan kali ini anda ingin menulis resume dalam bahasa Inggeris pula. Bagaimana untuk mendapatkan idea untuk menulis resume yang terbaik dalam bahasa Inggeris?

Ikuti tips yang dikongsikan ini untuk menulis resume yang terbaik dalam bahasa Inggeris beserta contoh.

7 Langkah Menulis Resume Dalam Bahasa Inggeris

Berikut adalah 7 langkah menulis resume dalam bahasa Inggeris :

1. Masukkan Contact Details 

Lengkapkan contact details anda dengan :

  • Nama penuh
  • Alamat
  • Nombor telefon
  • Emel profesional
  • Link website (jika berkaitan dengan pekerjaan anda)

2. Masukkan Maklumat Peribadi Yang Berkaitan

  • Jangan dedahkan nombor PERKESO / KWSP anda dalam resume.
  • Tidak perlu memasukkan umur, status perkahwinan, tanggungan atau kehidupan peribadi anda.
  • Masukkan gambar sekiranya anda pekerjaan anda berkaitan lakonan, modelling atau rekaan fesyen.

Majikan boleh mendapatkan maklumat peribadi untuk simpanan pejabat setelah anda diambil bekerja.

3. Masukkan Objektif 

Masukkan ringkasan maklumat resume atau objektif yang menunjukkan pengalaman atau matlamat kerjaya anda yang sepadan dengan tugasan dan matlamat syarikat itu sendiri. Masukkan objektif yang ringkas, padat serta mempunyai keywords yang sepadan dengan kehendak majikan anda.

4. Asingkan Bahagian Pendidikan / Kemahiran Dan Kelayakan

Masukkan maklumat pendidikan mengikut turutan pendidikan yang terkini beserta nama institusi pendidikan, tarikh dan pencapaian akademik yang diperolehi.

Asingkan bahagian pendidikan dengan bahagian kemahiran dan kelayakan. Ia bertujuan supaya bakal majikan anda dapat terus fokus dengan kehendak yang mereka inginkan dan pastikan ia sepadan dengan syarat tawaran pekerjaan yang diletakkan oleh bakal majikan anda.

5. Masukkan Nombor Untuk Menunjukkan Pencapaian Anda

Masukkan nombor untuk menunjukkan pencapaian dalam kerjaya anda. Contoh, “Mencapai 20% target melebihi target yang ditetapkan oleh syarikat” atau “2 tahun berturut mencapai KPI syarikat sebanyak 89% hingga 92%”.

6. Sesuaikan Resume Dengan Tawaran Pekerjaan

Masukkan keywords yang sesuai dalam resume anda dan padankan dengan deskrepsi tugasan pekerjaan anda. Ingat, majikan akan mencari keywords yang sepadan dengan kehendak mereka untuk mendapatkan calon yang sesuai dengan kerja yang ditawarkan.

7. Elakkan Memasukkan Rujukan

Jika resume sebelum ini meminta anda untuk memasukkan rujukan, tetapi bagi resume ini, anda tidak perlu bersusah payah untuk mencari rujukan dan masukkan ke dalam resume anda.

Anda cuma perlu mengasingkan dokumen untuk rujukan dan berikan kepada penemuduga sekiranya mereka meminta anda untuk memberikan senarai rujukan.

Gantikan dibahagian bawah resume anda dengan , “Rujukan tersedia atas permintaan” untuk menunjukkan anda bersedia untuk memberikan senarai rujukan sekiranya diminta. Jadi, jangan lupa untuk menyiapkan satu senarai rujukan dalam dokumen yang berasingan .

Contoh Resume

Contoh 1

Contoh 2

You might also like