Portal Jawatan Kosong Terkini

Antara Contoh Soalan Dan Jawapan Untuk Temuduga Berkumpulan Di Syarikat Swasta

Contoh Soalan Dan Jawapan Untuk Temuduga Berkumpulan Di Syarikat Swasta

Banyak pula nama disebut untuk masuk ke dalam bilik temuduga. Kemudian bila anda masuk ke bilik temuduga ternyata anda akan ditemuduga secara berkumpulan.

Temuduga cara ini semestinya menjimatkan masa majikan dan dapat dihabiskan dalam tempoh masa yang cepat.

Walaupun agak menakutkan kerana ramai calon, namun anda perlu bertenang dengan mengikut langkah persediaan yang dikongsikan ini.

Apa Itu Temuduga Berkumpulan?

Temuduga berkumpulan ini adalah di mana anda dan beberapa calon yang lain dipanggil masuk bersama-sama untuk ditemuduga. Kaedah ini digunakan untuk mengetahui seberapa baik calon dapat berkomunikasi, bekerja sebagai satu pasukan dan bagaimana anda bekerja dalam situasi yang tertekan.

Contoh Soalan Dan Jawapan

Berikut adalah contoh soalan dan jawapan yang digunakan di dalam temuduga secara berkumpulan.

Perlu diingatkan bahawa jawapan ini hanya bertujuan sebagai panduan sahaja :

 1. Beritahu saya tentang situasi di mana anda naik ke atas dan seterusnya untuk memenuhi keperluan pelanggan.
 2. Bagaimana anda mendorong pelanggan untuk membeli salah satu produk kami?
 3. Bagaimana anda fikir kelebihan anda dapat memberi manfaat kepada syarikat kami?
 4. Namakan salah satu kelemahan anda yang ingin anda perbaiki.
 5. Apakah peranan anda dalam menyusun rancangan projek yang dibuat oleh kumpulan anda?
 6. Bagaimana menurut anda, matlamat anda sesuai dengan budaya syarikat kami?

1. Beritahu saya tentang situasi di mana anda naik ke atas dan seterusnya untuk memenuhi keperluan pelanggan.

Soalan ini memerlukan anda untuk berfikir dengan cepat dan membuat pertimbangan yang tepat. Dengan membincangkan senario pengurusan krisis dengan kumpulan, majikan dapat mengenalpasti bagaimanakah caranya anda menangani masalah ini.

Contoh: “Seorang pelanggan dipanggil untuk menyatakan keprihatinan mengenai kontraktor yang dilantik oleh syarikat kami. Saya mendengar kebimbangan mereka dan menghubungi kontraktor untuk bertanya mengapa terdapat kelewatan dalam menyelesaikan projek pelanggan yang penting. Selepas bercakap,kami membuat perjanjian untuk memberikan temujanji baru kepada kontraktor untuk hadir ke rumah pelanggan dan menyelesaikan projek tersebut. Selepas temujanji yang dijadualkan, saya memanggil pelanggan kembali untuk menerima maklum balas mengenai projek tersebut. Mereka memberitahu saya bahawa kontraktor gagal untuk hadir dan sangat kecewa. Saya bercakap dengan pengurus saya dan mendapat kebenaran untuk mengupah kontraktor lain dan menyuruh mereka menyelesaikan kerja secara percuma. Pelanggan mengucapkan terima kasih dan sangat berpuas hati dengan layanan yang diberikan oleh kontraktor. ”

2. Bagaimana anda mendorong pelanggan untuk membeli salah satu produk kami?

Soalan ini sesuai untuk temuduga untuk jawatan jurujual. Tunjukkan kemampuan anda menyelesaikan soalan ini dengan kreatif dan rasional. Melalui jawapan anda, majikan dapat mengetahui kebolehan anda untuk mengajak pelanggan berminat membeli produk dengan anda.

Contoh: “Saya akan berusaha melibatkan pelanggan dalam perbincangan mengenai minat mereka dan untuk apa mereka menggunakan produk ini. Walau bagaimanapun, anda perlu fokus membina hubungan dengan mereka untuk meningkatkan peluang penjualan pada masa sekarang dan masa depan. Ini adalah mengenai cara anda bercakap dengan pelanggan, bukan hanya produk atau mendapatkan hasil akhir penjualan sahaja. Sebagai contoh, jika pelanggan mendengar muzik dengan salah satu produk di kedai, saya mungkin bertanya kepada mereka jenis muzik yang mereka gemari. Dengan cara itu, saya dapat memulakan perbualan untuk mengetahui model mana yang paling sesuai dengan keperluan mereka. Saya mempunyai pengalaman untuk jenis penjualan ini dalam pekerjaan saya sebelumnya, iaitu saya membimbing dan menerangkan kepada pelanggan melalui telefon mengenai pelbagai model telefon bimbit yang ditawarkan oleh syarikat untuk dijual.

3. Menurut anda bagaimana kelebihan anda dapat memberi manfaat kepada syarikat kami?

Tunjukkan kemahiran anda dan bagaimana anda menerapkannya dalam suasana yang profesional. Ini dapat mendorong minat majikan apabila mereka menghargai kisah yang anda ceritakan dan menyesuaikannya dengan pengalaman anda yang tercatat di resume.

Contoh: “Saya percaya bahawa saya adalah seorang boleh bekerja di dalam berkumpulan. Saya telah bekerja dalam jawatan yang memfokuskan kepada pelanggan selama lima tahun dan tahu betapa pentingnya tindak balas yang dan fleksibel terhadap keperluan pasukan saya dan juga keperluan pelanggan. Saya menyukai kenyataan bahawa syarikat anda mendorong kakitangan perkhidmatan pelanggan untuk mengambil inisiatif dan berusaha menyelesaikan semua pertanyaan dalam satu panggilan. Saya juga berpendapat bahawa kebolehpercayaan saya akan menjadi aset yang besar untuk anda. Dalam dua peranan saya sebelumnya, saya mendapat pujian kerana kehadiran saya yang tinggi dan kemampuan saya untuk menyelesaikan kerja dalam jangka masa yang dipersetujui dengan pengurus saya. ”

4. Namakan salah satu kelemahan anda yang ingin anda perbaiki.

Soalan ini memberi anda peluang untuk menunjukkan peningkatan diri dalam kerjaya anda. Majikan ingin mengetahui bagaimana peningkatan diri anda boleh menyumbang ke arah perkembangan organisasi mereka.

Contoh: “Kadang kala, saya terlalu cerewet terhadap pekerjaan saya. Ini boleh menyebabkan kelewatan projek kerana saya merasa perlu memastikan semuanya kelihatan sempurna. Namun, sejak saya mula bekerja secara langsung dengan pelanggan sejak setahun yang lalu, saya mula belajar mengurus diri dan mengatur emosi saya dalam situasi tekanan tinggi.”

5. Apakah peranan anda dalam menyusun rancangan projek yang dibuat oleh kumpulan anda?

Tunjukkan peranan anda dalam kumpulan. Ceritakan pengalaman anda di tempat kerja yang terdahulu dan ceritakan dengan penuh keyakinan. Majikan akan menganalisis jawapan anda untuk melihat kemahiran insaniah dan komunikasi bukan lisan ketika menerima jawapan anda.

Contoh: “Saya secara sukarela mencatat perbincangan dan maklum balas dari pasukan saya mengenai bagaimana meneruskan strategi penjualan yang komprehensif. Saya seronok melakukannya kerana saya seorang yang teratur dan dapat meringkaskan maklumat serta dapat berfikir secara kreatif. Saya memastikan bahawa cadangan semua orang dicatat dan memastikan kami tidak membuang masa semasa perbincangan. Semasa menulis strategi penjualan, saya bekerjasama dengan kakitangan barisan depan dan menggunakan komputer rakan saya untuk membuat draf dan berkongsi dengan seluruh pasukan. ”

6. Menurut anda bagaimana matlamat anda sesuai dengan budaya syarikat kami?

Matlamat yang ada pada anda menentukan sama ada pekerjaan yang anda ditemuduga sesuai dengan anda. Sentiasa bersedia dengan maklumat mengenai  matlamat dan hala tuju syarikat semasa menjawab soalan ini.

Contoh: “Matlamat yang terpenting buat saya adalah komuniti dan tanggungjawab. Saya percaya kita semua mempunyai tanggungjawab untuk menjadi sukarelawan dalam komuniti tempatan kita dan mempunyai kesan yang lebih besar pada perkara yang telah kita tinggalkan. Saya suka syarikat anda yang begitu fokus membantu keluarga tempatan mencari pilihan tentang penjagaan anak dan saya ingin menjadi sebahagian daripada inisiatif ini. Saya berasa puas apabila mengetahui bahawa saya melakukan sesuatu yang mempunyai faedah kepada pelanggan dan saya rasa kerja yang akan saya lakukan di sini akan memberi saya lebih banyak peluang.

“Selain itu, saya suka dengan faedah yang diberikan syarikat terhadap pekerjanya. Saya seronok bekerja di persekitaran di mana rakan sekerja berinteraksi antara satu sama lain secara sosial dan profesional. Itulah sebabnya saya berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai yang diberikan oleh syarikat kepada pekerja. ”

Persiapan Untuk Menjawab Soalan

Persiapan untuk temuduga secara berkumpulan mungkin kelihatan seperti tugas yang luar biasa pada mulanya, tetapi tips di bawah ini menunjukkan beberapa strategi yang dapat dilaksanakan untuk membantu anda..

1. Teliti syarikat yang menemuduga anda

 • Teliti maklumat syarikat seperti bidang yang dikendalikannya, apa yang dilakukan pekerjanya dan budaya korporatnya.
 • Dapatkan maklumat melalui portal rasmi syarikat kerana kemungkinan penemuduga meminta anda untuk membuat sedikit penyelidikan yang berkaitan dengan syarikat. Sekurangnya anda tidak terkejut dan dapat membuat penyelesaian dengan mudah, kreatif dan tenang.

2. Fahami kekuatan dan kelemahan anda

 • Fikirkan kemahiran, kekuatan dan kelemahan anda dan bandingkan dengan deskripi tugas yang disenaraikan.
 • Tunjukkan beberapa contoh untuk menggambarkan kekuatan ini. Sebagai contoh, jika anda seorang ahli kumpulan yang baik, anda boleh menyebutkan bagaimana kumpulan pemasaran terakhir anda berjaya mengatasi sasaran jabatan anda selama 10 bulan berjalan.
 • Sebagai alternatif, anda boleh menyatakan bahawa anda telah meluangkan waktu untuk mengambil minit dalam mesyuarat untuk menunjukkan kesungguhan anda.
 • Menyenaraikan kekuatan anda dan kaitkan ia dengan matlamat syarikat boleh menonjolkan anda dengan calon yang lain.

3. Ceritakan perjalanan kerjaya yang anda mahukan

 • Setiap orang yang ditemubual dalam kumpulan ini akan mempunyai alasan yang berbeza mengapa mereka ingin mendapatkan pekerjaan ini.
 • Pastikan untuk membincangkan perjalanan kerjaya anda selaras dengan kedudukan dan matlamat syarikat.
 • Rancang untuk menerangkan motivasi peribadi dan profesionalisme anda untuk perkembangan kerjaya anda.
 • Gunakan kaedah SMART (Specific, Measurable, Actionable, Relevant and Time-based)  untuk membantu anda menyampaikan objektif kerjaya anda.

4. Berlatih bercakap dan bahasa badan anda

 • Temuduga berkumpulan juga penting untuk meninggalkan kesan positif yang  Anda perlu bercakap dengan yakin dan bersikap terbuka.
 • Buat latihan temuduga dengan rakan dan keluarga untuk menolong anda yakin dengan temuduga yang akan dilalui.
 • Praktikkan kaedah STAR (Situation, Task, Action, Result) untuk mengenal pasti jawapan anda.

Semoga perkongsian ini membantu anda untuk menghadapi temuduga dengan tenang dan lancar.

Semoga berjaya.