Portal Jawatan Kosong Terkini

Contoh Surat Menolak Panggilan Temuduga Melalui Email Untuk Fresh Graduate

Emel Panggilan Interview

Mungkin ada menghantar beberapa permohonan melalui emel dan apabila anda check, hanya ada satu emel sahaja yang anda terima meminta anda untuk hadir temuduga mengikut tarikh yang ditetapkan. Anda beranggapan bahawa anda mungkin tidak dipanggil temuduga oleh syarikat lain dan anda menerima tawaran kerja di syarikat yang telah anda hadir temuduga setelah ditawarkan bekerja di sana.

Kemudian anda check semula emel, terdapat emel baru yang dihantar oleh syarikat lain untuk memanggil anda untuk hadir interview. Tapi sayangnya anda telah pun menerima tawaran kerja di syarikat yang anda hadir interview sebelum itu.

Jadi bagaimana untuk menjawab emel-emel tersebut? Atau anda buat tidak tahu dan biarkan sahaja emel tersebut tanpa sebarang jawapan?

Teruskan baca perkongsian ini untuk tahu cara menjawab dan menolak panggilan temuduga tersebut melalui emel.

Tips Menolak Panggilan Interview Melalui Emel

Terdapat beberapa cara untuk anda menolak panggilan interview melalui emel seperti :

1. Beri Salam

Mudah sahaja. Buka emel anda dan mulakan dengan berikan salam pada penghantar emel anda. Lihat nama dan kedudukan penghantar emel tersebut dibahagian signature.

Contoh :

Selamat pagi Miss Chew.

Sekiranya tiada, boleh sahaja anda letakkan seperti berikut :

Selamat pagi Tuan / Puan / Encik / Cik.

2. Berikan Pujian

Berikan sedikit pujian kepada mereka kerana sudi membalas emel permohonan dan nyatakan bahawa anda rasa terharu kerana mereka sudi gunakan masa mereka untuk check dan review resume serta cover letter yang anda hantar kepada mereka.

3. Tolak Dengan Baik

Pada perenggan seterusnya, jangan terus menyatakan bahawa anda tidak berminat untuk hadir interview. Beritahu kepada mereka dengan baik bahawa anda rasa sedikit kecewa kerana terpaksa menolak panggilan interview mereka pada masa, hari dan tarikh yang disebutkan.

Jangan pula anda menyatakan bahawa mereka yang terlambat membalas emel anda dan sebagainya.

4. Beri Alasan Yang Relevan

Letakkan alasan yang relevan seperti anda telah menerima tawaran kerja di tempat lain sekiranya benar. Tetapi sekiranya anda tidak berminat untuk ditemuduga di tempat tersebut, anda tidak perlu meletakkan ayat bahawa anda tidak berminat untuk hadir temuduga. Beri sahaja alasan lain yang agak munasabah dan boleh diterima oleh bahagian pengambilan kerja syarikat tersebut.

Jika anda mempunyai interview pada hari yang sama, nyatakan sahaja bahawa anda mempunyai beberapa urusan dan minta untuk diberikan tarikh yang baru sekiranya dibenarkan.

5. Ucap Terima Kasih

Ucapkan terima kasih kepada mereka dan nyatakan kekesalan dengan berharap perkara seperti ini tidak akan berlaku lagi di kemudian hari. Sekurangnya mereka akan faham bahawa anda sangat serius mohon kerja di syarikat mereka. Cuma mereka sedikit terlambat untuk reply emel anda dan anda mendapat tawaran kerja di tempat yang lain lebih awal daripada tawaran mereka.

6. Letak Signature

Jangan lupa untuk letakkan signature menandakan bahawa emel tersebut dihantar oleh anda sendiri dan bukan orang lain. Ia juga menunjukkan bahawa anda adalah seorang yang profesional dan teliti dalam apa jua bidang walaupun membalas emel sahaja.

7. Bahasa Yang Digunakan

Sebaiknya anda balas semula emel menggunakan bahasa mengikut emel yang mereka hantar. Jika mereka menghantar emel dalam bahasa Malaysia, anda balas semula dalam bahasa Malaysia. Sekiranya mereka menggunakan bahasa Inggeris, anda juga membalasnya dalam bahasa Inggeris.

Contoh

Apa sahaja alasan anda, nyatakan dengan sopan dan profesional. Ia menunjukkan salah satu keperibadian yang baik tentang anda walaupun anda tidak bekerja disana. Semoga anda semua berjaya.

You might also like