Portal Jawatan Kosong Terkini

Cover Letter Beserta Nama Rujukan

Cover Letter Beserta Rujukan

Selalunya senarai nama rujukan dimasukkan ke dalam resume untuk mendapatkan kerja. Tetapi, anda juga boleh memasukkan nama rujukan ke dalam cover letter anda.

Bagaimanakah untuk memasukkan nama rujukan anda ke dalam cover letter anda? Ikuti tips untuk memasukkan nama rujukan ke dalam cover letter beserta contoh melalui perkongsian ini.

Cara Memasukkan Nama Rujukan Ke Dalam Cover Letter

Ikuti cara yang disenaraikan ini untuk dapatkan cara yang betul untuk memasukkan nama rujukan anda.

1. Profesional

Tulis cover letter anda dengan cara yang profesional iaitu mengikut format surat yang betul. Gunakan format cover letter yang betul tidak kira sama ada anda menghantarnya melalui emel atau menghantar surat.

Sama seperti format cover letter yang anda sediakan sebelum ini, diingatkan supaya jangan lupa untuk memasukkan maklumat penting berikut :

  • Nama dan alamat anda
  • Tarikh
  • Nama dan alamat majikan
  • Panggilan kepada individu yang bakal membaca cover letter anda dengan panggilan yang sesuai seperti Tuan / Puan, Encik / Cik, Mr / Mrs.
  • Tajuk cover letter.
  • Masukkan pendahuluan, isi penting, penutup dan nama anda.

2. Tujuan

Ceritakan tujuan anda menghantar cover letter dan seterusnya anda masukkan nama rujukan. Ceritakan secara ringkas hubungan anda dengan rujukan tersebut.

3. Tunjukkan Minat

Seterusnya ceritakan minat anda mengenai jawatan yang dipohon dan nyatakan mengapa anda layak untuk memegang jawatan tersebut. Tunjukkan semangat anda untuk bekerja di syarikat tersebut. Kebanyakan majikan sukakan bakal pekerja yang bersemangat dan menunjukkan minat dengan pekerjaan tersebut.

4. Ucap Terima Kasih

Ucapkan terima kasih kepada mereka kerana meluangkan masa untuk membaca cover letter anda. Gunakan ayat dan bahasa yang sopan untuk menutup cover letter. Jangan lupa untuk tandatangan diikuti nama anda dibahagian bawah cover letter.

5. Baca Semula, Edit

Jangan mudah berpuas hati dengan cover letter anda. Baca semula dan edit sekiranya terdapat beberapa kesalahan dari segi ejaan serta tatabahasa.

Contoh Cover Letter Beserta Nama Rujukan