Portal Jawatan Kosong Terkini

Kemahiran Pengurusan Dan Penyelesaian Konflik Adalah Kemahiran Soft Skill Yang Dicari Majikan

Kemahiran Pengurusan Dan Penyelesaian Konflik, Inilah Kemahiran Soft Skill Idaman Majikan

Kebanyakan majikan masa kini memerlukan pekerja yang mempunyai kemahiran soft skill seperti kemahiran pengurusan dan penyelesaian konflik.

Ini adalah untuk mengatasi konflik ini daripada terus berlarutan,  ia memerlukan kemahiran untuk menguruskan dan menyelesaikan konflik yang timbul terutamanya di tempat kerja.

Adakah kemahiran pengurusan dan penyelesaian konflik ditempat kerja ini penting? Ianya sangat penting supaya apa sahaja masalah yang timbul dapat diselesaikan dengan segera dan tidak berlaruratn kerana ianya mengganggu tugasan harian anda.

Apakah Kemahiran Pengurusan Dan Penyelesaian Konflik?

Ia merupakan satu kemahiran profesional dan merupakan satu seni yang tidak ada pada orang lain untuk menyelesaikan konflik antara beberapa pihak akibat salah faham, tidak mempunyai objektif atau pendapat yang tidak sama.

Kemahiran pengurusan dan penyelesaian konflik ini merupakan dimana anda menjadi orang tengah yang bersifat neutral dan tidak berpihak pada sesiapa. Anda menggunakan kemahiran yang ada untuk menyelesaikan masalah dengan menangani perbezaan dan mencari jalan persamaan seterusnya mencari jalan keluar dan masalah diselesaikan dengan baik.

Keupayaan menguruskan dan menyelesaikan konflik merupakan salah satu sifat kepemimpinan. Orang yang dapat mengenal pasti konflik, mengakui pendapat yang berbeza dan membina kata sepakat sangat berharga bagi kebanyakan organisasi.

Konflik Di Tempat Kerja

Sepanjang anda bekerja kemungkinan anda akan melihat atau menghadapi konflik antara rakan sekerja, penyelia, pengurus dan pelanggan. Berikut adalah beberapa contoh konflik tempat kerja yang biasa berlaku :

  • Konflik antara rakan sekerja.
  • Konflik antara rakan sekerja mungkin timbul kerana gaya kerja dan peribadi yang berbeza.
  • Konflik yang boleh timbul daripada salah faham dan perbezaan budaya.

5 Cara Menyelesaikan Konflik

Berikut adalah 5 cara menyelesaikan masalah yang sesuai untuk diamalkan :

  • Tenangkan diri

Sebelum menyelesaikan sebarang konflik, tarik nafas dalam-dalam. Duduk dan tarik bahu ke belakang untuk menenangkan diri. Letakkan kedua-dua kaki ke atas lantai dan tidak disilangkan. Pastikan tangan dalam keadaan terbuka dan tenangkan fikiran anda.

  • Cari tempat peribadi dan selesa untuk membincangkan konflik

Selesaikan konflik tanpa mengganggu orang lain. Cari tempat tertutup dan selesaikanKedua-dua konflik dan penyelesaian konflik dapat mengganggu orang lain.

  • Kenalpasti faktor konflik

Kenalpasti faktor yang menyebabkan konflik. Faktor-faktor seperti deadline tugas, keletihan, masalah keluarga, masalah kesihatan, kelaparan, kekurangan wang dan lain-lain boleh menyebabkan peningkatan emosi yang mencetuskan konflik.

  • Akui bahawa ada masalah

Mulakan penyelesaian konflik anda dengan mendorong semua pihak untuk bersetuju bahawa masing-masing mempunyai masalah. Cari punca mengapakah sebabnya konflik itu berlaku.

  • Libatkan HR atau pihak ketiga yang lain sekiranya konflik berterusan 

Anda perlu mendapatkan pihak HR untuk menangani konflik yang berlaku agar tidak berterusan atau sekiranya konflik gagal untuk diselesaikan.

Senarai Kemahiran Pengurusan Dan Penyelesaian Konflik

Berikut adalah beberapa senarai kemahiran pengurusan dan penyelesaian konflik yang berguna untuk anda.

Pendengaran aktif

Mendengar secara aktif adalah bahagian penting dalam penyelesaian konflik. Seorang pekerja mungkin didekati sekiranya anda merupakan seorang pendengar yang aktif dan memahami aduan yang diusulkan dan mengetahui cara untuk menangani konflik tersebut.

Tindakan yang pantas

Membuat tindakan pantas untuk mencari jalan menyelesaikan konflik yang berlaku dengan bersifat neutral dan berusaha untuk mengatasinya dengan secepat mungkin dan tidak menjadikan ia berlarutan.

Memahami perspektif orang lain

Keupayaan memahami sudut pandangan orang lain juga merupakan satu kemahiran yang penting dalam pengurusan dan penyelesaian masalah. Ini kerana anda perlu memahami masalah individu atau pihak tersebut sehingga tercetusnya konflik. Secara tidak langsung, anda akan dapat mengetahui punca dan sebab berlakunya konflik tersebut dengan mudah.

Pemudahcara atau orang tengah

Jadi seorang pemudahcara atau orang tengah yang bersifat neutral untuk menyelesaikan masalah. Sebagai pemudahcara anda perlu mencari jalan untuk menyatukan semula pihak tersebut  dengan menyediakan masa dan ruang menyelesaikan konflik dengan segera. Anda juga boleh meminta HR untuk menjadi pemudahcara atau orang tengah untuk selesaikan konflik ini sekiranya berterusan.

Penyelesaian masalah

Kemahiran menyelesaikan masalah yang ada membantu anda mendapatkan punca masalah dan mencari jalan penyelesaian yang berkesan. Cuba dapatkan cara yang baik untuk selesaikan masalah tanpa ada masalah yang baru.

Tanggungjawab

Pastikan setiap orang yang terlibat dengan konflik tersebut bertanggungjawab untuk menyelesaikan konflik yang dicetuskan dan bertindak rasional.

Sekiranya anda mempunyai kemahiran pengurusan dan penyelesaian konflik dengan baik, ia merupakan satu bonus buat anda dan juga syarikat. Ini kerana kemahiran seperti ini tidak ada pada semua orang serta tidak semua orang berupaya untuk menyelesaikan konflik dengan kreatif dan bijak.

Ingin jadikan resume anda satu resume yang memang dicari oleh majikan masa kini? Sila klik sini dan updatekan resume anda dengan 5 kemahiran perkeranian yang sesuai dimasukkan ke dalam resume anda .