Portal Jawatan Kosong Terkini

Langkah-langkah Mohon Kerja Kerajaan Tanpa Mohon Melalui SPA9

Bekerja dalam sektor kerajaan pastinya menjadi impian ramai orang. Pasti ramai sudah tahu, nak dapat tawaran kerja apabila memohon melalui sistem SPA9 agak sukar kerana permohonan yang yang terlalu banyak daripada pelbagai latar belakang calon.

Tahu tak sebenarnya anda masih boleh mohon kerja kerajaan tanpa memohon melalui SPA9? Mana tahu anda lebih mudah mendapat tawaran apabila mohon melalui saluran yang dikongsikan ini!

Ikuti perkongsian di bawah untuk panduan memohon kerja kerajaan tanpa melalui SPA9.

CARA MOHON KERJA KERAJAAN TANPA MELALUI SPA

Berikut adalah panduan membuat permohonan kerja kerajaan tanpa melalui SPA yang ramai tak tahu.

1. Pergi Ke Website Agensi Kerajaan

Untuk mohon kerja tanpa melalui SPA, mudah sahaja sebenarnya. Anda perlu pergi ke laman web agensi kerajaan bila ada jawatan kosong disiarkan. Antara contoh agensi kerajaan yang anda boleh cuba cari jawatan kosong adalah seperti:

  • Yayasan Negeri Sembilan
  • Agensi Kelayakan Malaysia
  • Lembaga Pembangunan Langkawi
  • Yayasan Bina Upaya Darul Riszual
  • Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis
  • Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia
  • Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia

Dan banyak lagi agensi kerajaan yang anda boleh terokai berdasarkan negeri anda.

2. Cari Pengumuman & Iklan Kekosongan

Bila dah buka laman web agensi kerajaan, cuba cari iklan jawatan kosong dan pengumuman-pengumuman terkini. Memang agak rumit jika nak buka satu demi satu laman web, nak lebih mudah anda boleh rujuk laman pencarian kerja kerjaya.co yang sentiasa kemaskini kekosongan jawatan di seluruh negara yang terkini.

3. Daftar Dan Mohon Jawatan

Bila dah jumpa jawatan di agensi kerajaan yang ditawarkan sesuai dengan kelayakan dan anda berminat, anda boleh terus mohon secara online melalui website itu terus. Anda hanya perlu mendaftar akaun dan mula mohon jawatan.

Mudah kan? Mungkin anda masih tiada rezeki mendapat panggilan dari SPA, tetapi anda mungkin dapat panggilan dari agensi kerajaan negeri. Semoga perkongsian ini bermanfaat buat pencari kerja. Jangan pernah putus semangat dalam terus mengejar cita-cita.