Portal Jawatan Kosong Terkini

Periksa 7 Perkara Ini Jika Nak Tahu Tawaran Kerja Itu Scam Atau Tidak

0 736

Anda pernah kena tak dengan penipuan scammer dalam tawaran kerja? Jika belum, jangan ambil mudah kerana kini ramai scammer sedang berleluasa di luar sana demi mencari mangsa.

Scammer sekarang seolah-olah sangat terlatih dan bijak dalam memperdayakan orang ramai. Walau terdesak macam mana sekali pun anda mencari kerja, selidik dalam-dalam dahulu bakal majikan anda untuk elak dari ditipu.

Semak 7 perkara di bawah untuk cara kenalpasti tawaran kerja adalah scam atau tidak.

7 PERKARA UNTUK KENALPASTI TAWARAN KERJA SCAM

Temuduga Secara Online

Takkan pernah berlaku bagi sesebuah syarikat untuk mengadakan sesi temuduga melalui perkhidmatan pesanan dalam talian atau online instant messeging.

Sekiranya anda dijemput untuk ditemuduga dengan cara sedemikian, berwaspada lah dan selidik dahulu latar belakang syarikat serta carta organisasi mereka. Bukanlah semua syarikat yang temuduga dengan kaedah ini scammer, tetapi sebaiknya anda selidik dahulu.

Tawaran Terlalu Bagus

Tawaran pekerjaan yang baik termasuk pakej faedah lumayan serta amaun gaji yang tinggi adalah susah untuk diperolehi kerana sememangnya tiada istilah pekerjaan yang sempurna. Jangan mudah terpedaya dengan tawaran gaji yang tinggi!

Apa yang scammer selalu lakukan adalah mereka yang menghubungi anda dulu dan mengatakan mereka jumpa resume anda dalam talian sedangkan anda tidak pernah hantar resume kepada syarikat mereka.

Diminta Kongsi Maklumat Peribadi

Majikan sebenar tidak akan meminta anda untuk kongsi maklumat peribadi yang tiada kaitan dengan jawatan kosong yang dipohon.

Sekiranya anda mendapati ‘majikan’ tersebut meminta sebarang maklumat seperti akaun peribadi atau menyuruh anda membuka akaun bank yang baru, jangan layan! Walau terdesak sekalipun anda ingin dapat kerja, jangan kongsikan maklumat peribadi anda dengan sembarangan orang.

Emel Yang Tidak Profesional

Kebanyakan syarikat akan mempunyai alamat email yang profesional, sempurna dan lengkap. Syarikat tidak akan gunakan email peribadi untuk menghantar tawaran kerja kepada calon. Kesilapan yang sering scammer lakukan adalah dengan menulis email yang caca merba serta penggunaan tatabahasa yang salah.

Skop Kerja & Kelayakan Tidak Jelas

Iklan jawatan kosong yang sebenar akan menyertakan tahap kelayakan dan skop kerja yang jelas bagi memudahkan urusan syarikat mencari calon yang paling sesuai untuk menyertai organisasi mereka.

Diminta Bayar Untuk Sesuatu Perkara

‘Majikan’ meminta anda bayar sesuatu perkara contohnya yuran temuduga, kemudahan atau sebagainya? Jika diminta, dah sah itu bukan majikan sebenar! Pihak syarikat tidak akan meminta calon yang bakal bekerja untuk bayar sesuatu kerana sepatutnya semuanya telah disediakan oleh mereka untuk calon bekerja.

Tiada Rekod Dalam Keputusan Carian

Sebelum anda mengatakan ‘ya’ terhadap sesuatu tawaran temuduga, pastikan anda selidik dahulu latar belakang syarikat tersebut di dalam talian. Jika tidak menemui sebarang maklumat, ianya kemungkinan adalah job scam.

Namun ada juga para scammer yang bijak dalam membuat satu laman web syarikat yang profesional bagi memperdaya pencari kerja. Oleh itu, anda perlu bijak menilai sebelum tertipu.

Dah tahu teknik-teknik scammer ini, semoga anda lebih berwaspada!

Daftar Pencari Kerja
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Jawatan Kosong Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.