Ultimate magazine theme for WordPress.

Perkongsian Dari Gadis Ini tentang Pengalaman Kerja “Offshore” Yang Mengejutkan

0 150

Seperti yang kita semua tahu, kerja offshore ini memang menjanjikan pulangan wang yang lumayan. Tetapi cabaran yang umum diketahui oleh kita semua adalah terpaksa berpisah dari darat selama beberapa bulan yang ditetapkan.

Bukan senang tau! Nak dapat line coverage pun susah apabila berada di laut ini. Seorang gadis bernama Nabila Mohd Saifullah melalui laman Facebooknya baru-baru ini kongsikan pengalamannya bekerja di offshore.

Pengalaman yang dikongsikan ini sememangnya tidak dijangka oleh kita semua!

PENGALAMAN SEORANG GADIS BEKERJA OFFSHORE

Menurut perkongsian Nabilah, di offshore, banyak syarikat dengan kerja dan pangkat masing-masing. “Kalau u client side, 2 weeks usually offshore. Kalau pangkat2 sis (contractor), 42 days max. Tapi sis penah sampai 60 hari offshore.” 

Mandi Air Karat Perkara Biasa

Pernah terfikir bagaimana pekerja offshore mandi? Memang susah sebenarnya nak dapatkan air bersih untuk mandi. Menurut Nabilah,

Mandi air karat is a norm. Dolu2 rambut sis panjang mengurai, so i have to cut my hair short. Every single time before mob, I go hair salon to wash blow my hair. Balik darat after 42 days, jadilah mak lampir balik. End up, I cut my hair short.

Makanan 6 Kali Sehari Disediakan, Tetapi….

Wah! Banyak tu 6 kali sehari makanan disediakan, tetapi…

The food walaupun 6 kali sehari, janganlah anda ingat bahawa anda akan dihidangkan hidangan 5 bintang. Namun hanya hidangan biasa2 sahaja. Janji makan. Unless u stay LQ, client workboat or rig. Nak makan sedap, buat2 la ada kerja kat rig. Hahahaha.

Minum Air Masin Itu Biasa

Menurut Nabila, minum air masin itu sudah menjadi perkara biasa. Sebab itu perlu perlu bawa air mineral kalau nak minum air.

Anda akan menghadapi situasi minum air masin sekali sekala dalam hidup. Well, we do have water filter. But sometimes, u still can taste the air masin. Nak x nak, bedal je la. So usually, I bring few mineral bottles. Kalau betul2 terpaksa, sis minta simpati dari client. Dapat la 2 3 botol. Hahahahaha

Bawa Jajan Sendiri!

Memang makanan disediakan, tetapi pasti bosan kan tak ada jajan? Maka, bawa lah jajan sendiri.

Bawalah jajan anda bila anda disuruh mob. Makan memang ada. But usually no jajan onboard. So bawak la sendiri. Jajan paling panas kalau dekat offshore will be kuaci. Kalau nak makan tapi xda, maka bersistem barter la.

Kes Kehilangan Stoking Perkara Biasa

Siapa sangka di offshore pun kerap hilang stoking?

Pack light. Laundry twice a day. So x perlu bawa pakaian byk. Sis biasa ada 2 t-shirt, 2 seluar dan 2 coverall. Tudung pun 1. Hari2 tudung sama. And the crew x pernah perasan pun. Paling penting bawak lah tudung x perlu iron. Unless anda rajin bawak iron which im not. Hahahaha. But socks bawalah lebih. Sebab kes kehilangan socks sangat kerap terjadi.

Perempuan Ada Bilik Sendiri

Jika sebelum ini anda fikir di offshore lelaki dan perempuan berkongsi bilik, anda salah.

Girls we have our own room. So i usually clean my own room and toilet. Minta adik roomboy tinggalkan pencuci toilet saja. I do the rest.

Tiada Coverage

Ini perkara biasa yang pastinya semua dah tahu. Cabaran utama!

No phone coverage unless platform dekat dengan shore. Kalau jauh, memang xda. If platform yg ada coverage, celcom and maxis ja yang ada. Digi, hampeh. Maybe org kuning terlalu berat nak lompat masuk fcb. Hahahahaha.

Wifi Kongsi

Memanglah ada wifi dan televisyen disediakan, tetapi..

Wifi share ramai2. So memang slow. Makanya, download lah movie dan kdrama sebelum mob. So ada la nak d tonton. Maklumlah, TV biasa kena conquer dengan uncle2. Hormati lah mereka.

Nak Naik Darat, Tunggu Turn

Nak balik darat? Kena lah tunggu next available FCB. FCB is fast crew boat… Fast? Meh… Hahahaha. Kena book dulu baru blh balik. Pastikan sudah ada crew change ya. Unless u balik 2 hari saja. This happened kalau xda cc and u have to set day jadi day 1 balik. Client requirement, cannot stay more than 42 days. Fatigue management.

Tak Susah Pun Kerja Offshore

Sebenarnya tidak susah pun kerja offshore..

Tak susah pun keja offshore. Janji anda bukan kategori nak 24 jam video call, nak tengok astro, wifi mesti laju, makan mesti mewah. Cuma untuk certain trade memang penat. Lagi2 golongan direct crew. So give and take.

Bagaimana anda rasa lepas baca perkongsian ini? Memang banyak cabaran, tetapi gaji yang diperoleh boleh tahan lumayan! Pengalaman pun tidak ternilai. Kalau nak cuba, bolehlah.

Semoga perkongsian ini bermanfaat buat anda sebagai gambaran bekerja di offshore.

Sumber

Daftar Pencari Kerja
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Jawatan Kosong Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
Leave A Reply

Your email address will not be published.