Portal Jawatan Kosong Terkini

Proses & Langkah-langkah Mohon Kerja Untuk Panduan Anda

0 771

Proses Mohon Kerja & Langkah Demi Langkah

Adakah anda tahu bagaimanakah proses memohon pekerjaan serta langkah demi langkah yang boleh anda jadikan rujukan untuk memohon  pekerjaan bagi masa yang akan datang? Proses memohon pekerjaan ini sangat sesuai bagi anda yang belum pernah memohon pekerjaan serta bagi anda yang ingin membuat permohonan kerja yang baharu.

Langkah-Langkah Memohon Pekerjaan

Untuk memohon pekerjaan, anda boleh ikuti langkah-langkah yang dikongsikan ini seperti :

  • Sediakan resume : Sediakan resume dengan lengkap dan mengikut jenis pekerjaan yang dipohon sebelum anda menghantar kepada bakal majikan anda.
  • Menyiapkan cover letter : Jangan lupa menyediakan cover letter semasa menghantar resume anda. Inilah kesilapan yang selalu dilakukan oleh pemohon kerja iaitu menghantar resume tanpa cover letter.
  • Buat permohonan kerja : Setelah resume dan cover letter anda siap, anda sudah boleh membuat permohonan kerja anda sekarang. Anda boleh membuat permohonan kerja secara online, melalui media sosial atau terus melalui syarikat tersebut.
  • Proses “Screening” : Kebanyakan syarikat kini menggunakan software seperti ATS atau “Applicant Tracking Software” untuk proses penyaringan, mengesan, mengurus dan memilih calon yang membuat permohonan. Software ini akan membantu majikan membuat saringan calon dengan mudah serta menepati kehendak majikan sepertimana yang diiklankan. Pastikan anda menggunakan keyword yang tepat.
  • Ujian : Terdapat beberapa jenis ujian selepas anda membuat permohonan kerja seperti Ujian Online Memasuki Perkhidmatan Awam, Ujian Fizikal Kecergasan SPA serta ujian kira-kira / pengetahuan am bagi syarikat swasta.
  • Sesi temuduga : Pastikan anda membuat persediaan yang secukupnya sebelum hadir temuduga supaya anda lulus dan ditawarkan untuk mengisi jawatan tersebut.
  • Proses pengambilan kerja : Sekiranya anda memohon kerja di syarikat swasta, anda boleh membuat follow up dengan HR atau bahagian pengambilan pekerja melalui telefon atau emel.
  • Surat tawaran bekerja : Jika anda telah berjaya dalam temuduga, anda akan ditawarkan untuk bekerja dan akan menerima surat tawaran kerja sebelum anda hadir untuk lapor bekerja. Jangan hilangkan surat tawaran kerana terdapat pelbagai maklumat penting yang berkaitan dengan pekerjaan tersebut dan anda perlu tunjukkan surat tersebut pada hari pertama anda melapor diri.

Platform Mohon Pekerjaan

Terdapat pelbagai platform untuk memohon pekerjaan di sektor awam serta swasta dan anda perlu mengisi permohonan secara online iaitu dipautan berikut :

Dan pelbagai lagi platform-platform yang menyediakan pelbagai jenis jawatan kosong untuk diisi oleh anda. Jadikan perkongsian ini sebagai satu panduan untuk anda membuat permohonan kerja serta ke langkah-langkah yang seterusnya.

Daftar Pencari Kerja
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Jawatan Kosong Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.