Portal Jawatan Kosong Terkini

Senarai Tugas Pegawai Tadbir Rekod Perubatan KKM Anda Perlu Tahu

Ketahui senarai tugas Pegawai Tadbir Rekod Perubatan KKM untuk persediaan sekiranya anda mendapat panggilan untuk ujian PSEE atau temuduga bagi jawatan ini nanti.

Jika anda belum pernah dengar tentang jawatan atau tugas sebagai Pegawai Tadbir N41 (Rekod Perubatan) KKM, perkongsian ini akan memberikan keterangan yang jelas buat anda!

Secara rasminya Pegawai Tadbir Rekod Perubatan ini adalah dibawah Kementerian Kesihatan Malaysia(KKM) atau lain-lain kementerian/jabatan. Sekiranya anda berminat untuk mengisi kekosongan jawatan sebagai Pegawai Tadbir Rekod Perubatan, anda boleh mengisi permohonan di Portal SPA9.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui senarai tugas Pegawai Tadbir Rekod Perubatan KKM.

JAWATAN PEGAWAI TADBIR GRED N41 (REKOD PERUBATAN)

Sebelum tahu senarai tugas Pegawai Tadbir Rekod Perubatan KKM, ketahui serba sedikit mengenai sejarah jawatan Pegawai Tadbir Rekod Perubatan.

Jabatan atau Unit Rekod Perubatan telah diwujudkan pada tahun 1985 di hospital kerajaan dengan kumpulan perintis pertama terdiri daripada Pembantu Perubatan Gred C9 yang ditawarkan jawatan Penolong Pegawai Rekod Perubatan B11.

Pada tahun 1986, jawatan tersebut telah ditawarkan kepada pegawai berkelulusan diploma dan STPM dan kemudiannya diletakkan di bawah skim Penolong Pegawai Rekod Perubatan Gred B11. Kini, umumnya kelayakan yang diperlukan bagi jawatan ini adalah diploma dan ijazah sarjana muda.

Skim ini telah diklasifikasikan sebagai perkhidmatan tertutup oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dengan gelaran jawatan Penolong Pegawai Tadbir (Rekod Perubatan) Gred N6 apabila Sistem Saraan Baru (SSB) dilaksanakan. Manakala jawatan Pengurusan & Profesional iaitu Pegawai Tadbir (Rekod Perubatan) Gred N41 diwujudkan pada tahun 2005.

Nak tahu senarai tugas Pegawai Tadbir Rekod Perubatan KKM? Ketahui di bawah.

SENARAI TUGAS PEGAWAI TADBIR REKOD PERUBATAN KKM GRED 41

Pasti ramai yang jarang dengar atau tidak tahu apakah senarai tugas Pegawai Tadbir Rekod Perubatan KKM Gred 41.

Secara umumnya, setiap pesakit yang mendapatkan rawatan di mana-mana klinik atau hospital Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) samada Pesakit Luar, Pesakit Dalam atau Pesakit Rawatan Harian akan mempunyai rekod perubatannya sendiri dan disimpan sebagai rekod individu dan sinonim dengan sebutan “One Patient One Folder“.

Tugas Pegawai Tadbir Rekod Perubatan yang berada Unit Rekod Perubatan di setiap hospital dan klinik KKM adalah pihak yang bertanggunggungjawab dalam memastikan rekod perubatan pesakit:

  • Sentiasa ada dalam simpanan
  • Senang diperolehi atau dicari bila diperlukan
  • Boleh dikesan dengan cepat
  • Keselamatan dokumen dan kerahsiaan maklumat pesakit terjamin
  • Menyediakan laporan
  • Pengurusan anggota Unit Rekod Perubatan

Secara ringkasnya, tugas Pegawai Tadbir Rekod Perubatan ini adalah bertanggungjawab menjaga dan menguruskan setiap laporan perubatan pesakit untuk kegunaan selanjutnya.

Sudah jelas dengan senarai tugas Pegawai Tadbir Rekod Perubatan KKM yang dinyatakan di atas? Jika sudah, semoga calon yang bakal duduki ujian PSEE atau berjaya ke temuduga bagi jawatan ini lebih peka apabila ditanya mengenai senarai tugas Pegawai Tadbir Rekod Perubatan KKM nanti.

Bagi yang berminat untuk menyandang jawatan ini selepas tahu tugas Pegawai Tadbir Rekod Perubatan KKM, anda boleh mohon segera melalui Portal SPA9.

RUJUKAN PEGAWAI TADBIR REKOD PERUBATAN

Untuk persediaan peperiksaan Pegawai Tadbir Rekod Perubatan anda boleh dapatkan rujukan khas di bawah yang dikeluarkan khas untuk panduan peperiksaan kali ini.

TEMPAH RUJUKAN PEGAWAI TADBIR

You might also like