Portal Jawatan Kosong Terkini

Soalan Yang Menarik Perhatian Penemuduga Jika Ditanya Oleh Calon Ketika Sesi Temuduga

0 313

Inilah Soalan Yang Menarik Perhatian Penemuduga Jika Disoal Oleh Calon Ketika Sesi Temuduga

Sebagai seorang calon temuduga, anda juga perlu menyediakan beberapa soalan untuk ditanya kepada penemuduga untuk memastikan anda mendapatkan maklumat yang seterusnya mengenai pekerjaan tersebut dan juga keadaan sesuatu syarikat.

Pastikan soalan yang disediakan kreatif dan berkaitan dengan misi dan visi syarikat serta matlamat kerjaya anda. Soalan yang ditanya juga mempunyai markah-markah tertentu dan mungkin ianya satu bonus untuk anda.

Apakah soalan-soalan yang bakal menarik perhatian majikan jika disoal oleh calon temuduga?

Contoh Soalan Untuk Ditanya Ketika Temuduga

Jika anda bakal hadir ke temuduga dalam masa yang terdekat atau pada bila-bila masa sahaja, anda boleh jadikan soalan ini sebagai contoh dan panduan kerana ianya mempunyai sebabnya yang sangat menarik.

1. Mengapa jawatan ini dikosongkan?

Mungkin jawatan tersebut adalah jawatan yang baru diwujudkan, pekerja yang dahulu diberhentikan atau pekerja sebelumnya meletakkan jawatan.

Sebagai calon sangat penting untuk tahu mengapa jawatan tersebut kosong kerana cabaran kerja adalah sangat berbeza.

2. Untuk jawatan ini, dengan siapa saya perlu laporkan diri dan bekerjasama dengan siapa?

Soalan ini bertujuan untuk memahami situasi kerja yang akan dihadapi oleh calon sekiranya diterima kerja nanti.

Dari sudut pandangan penemuduga pula, mereka akan melihat ketersediaan calon untuk bekerja dalam pasukan dan dapat mengurus pihak-pihak yang berkepentingan dalam sesuatu syarikat.

3. Apakah yang diharapkan dari penjawat setelah bekerja selama 3, 6, 9 dan 12 bulan? (KPI pekerja dan syarikat)

Soalan in bertujuan untuk memahami cara ukur prestasi cara kerja seorang pekerja sama ada calon boleh mencapainya atau tidak. Sekurangnya calon dapat membuat persiapan dengan baik agar dapat bekerja dengan baik dan mencapai kehendak syarikat.

Melalui soalan ini juga penemuduga memahami anda adalah seorang yang fokus dengan kerja dan akan mencapai matlamat yang ditetapkan.

4. Selepas mengenali saya, adakah terdapat kekurangan dari segi kemahiran dan pengalaman yang bakal menjejaskan peluang saya untuk menjawat jawatan ini?

Dengan bertanyakan soalan ini, secara tidak langsung anda akan memahami pandangan atau perspektif penemuduga terhadap anda selepas temuduga dijalankan.

Calon juga berpeluang untuk menjelaskan apa yang kurang pada pandangan mata penemuduga sekiranya penemuduga menyatakan pandangan mereka.

 

Daftar Pencari Kerja
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Jawatan Kosong Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.