Portal Jawatan Kosong Terkini

Tips Untuk Upgrade Cover Later Anda. Disini Kami Kongsikan 6 Komponen Penting Wajib Ada Dalam CV Anda

Penghasilan curriculum vitae (CV) yang baik adalah penting untuk menarik perhatian majikan terhadap kelayakan diri anda. Dalam menyediakan CV yang menarik perhatian majikan, ia perlulah dilengkapi dengan kemahiran dan pengalaman kerja anda yang berkaitan dengan jawatan yang dimohon.

Mengetahui cara menulis CV yang menarik adalah penting untuk memasarkan diri anda sebagai calon yang paling sesuai dalam jawatan tersebut.

Berikut adalah perkongsian mengenai perkara yang perlu ada dalam CV dan proses penulisan CV untuk membezakan diri anda daripada calon lain

ELEMEN DALAM CV STANDARD

Antara elemen yang ada dalam CV standard adalah:

 • Maklumat diri termasuk nama, telefon, dan alamat e-mel anda
 • Profil peribadi yang menyatakan ringkasan CV atau objektif kerjaya anda
 • Pengalaman kerja termasuk tugas dan tanggungjawab sebelumnya dan semasa yang berkaitan dengan jawatan
 • Pendidikan
 • Kemahiran yang berkaitan dengan pekerjaan
 • Bahagian tambahan, termasuk hobi dan minat jika perlu

CARA MENULIS CV

Menulis CV melibatkan penyusunan kandungan anda ke dalam enam segmen utama. Ia merangkumi:

 1. Maklumat hubungan (Contact information)
 2. Profil diri (Personal statement/profile)
 3. Pengalaman kerja (Work experience)
 4. Pendidikan (Education)
 5. Kemahiran (Skills)
 6. Bahagian tambahan (Additional sections)

1) Contact Information

Maklumat hubungan anda adalah elemen pertama dalam CV dan ia berfungsi sebagai tajuk dokumen. Ia berada di bahagian atas CV sebagai rujukan untuk penemuduga hubungi anda dengan mudah. Bahagian tersebut hanya boleh mengandungi unsur-unsur berikut:

 1. Nama penuh anda
 2. Nombor telefon
 3. Tajuk kerja
 4. Alamat email
 5. Media sosial (pilihan)
 6. Laman web profesional (pilihan)

TIDAK PERLU masukkan maklumat seperti berikut:

 1. Tarikh lahir
 2. Alamat fizikal
 3. Gambar (melainkan dinyatakan dalam jawatan)
 4. Pengendali media sosial peribadi

Anda hanya perlu berikan maklumat yang diminta sahaja. Kalau boleh sertakan juga media sosial peribadi anda dalam CV kerana ia akan meningkatkan peluang anda mendapat pekerjaan. Gunakan alamat emel yang profesional seperti [email protected].

2) Profil Diri

Pernyataan peribadi (atau profil peribadi CV) adalah pernyataan ringkas di awal CV anda yang menerangkan kemahiran dan kemampuan tertinggi anda. Sebutkan kemahiran, pengalaman dan pencapaian yang berkaitan dengan pekerjaan.

Kadang-kadang profil peribadi tidak wajib ada dalam CV. Sekiranya anda ingin memasukkannya, pastikan profil ditulis dengan baik.

Profil peribadi CV anda haruslah:

 • Nyatakan siapa anda
 • Gariskan kemahiran dan pencapaian teratas
 • Sebutkan nama majikan sasaran anda
 • Matlamat anda sebagai bakal pekerja baru

TIDAK PERLU nyatakan perkara berikut dalam profil peribadi:

 1. Mengapa anda melamar pekerjaan itu
 2. Mengapa anda meninggalkan bekas majikan anda
 3. Keperluan gaji

Contoh keterangan profil diri yang baik adalah:

“Ahli farmasi yang mempunyai motivasi diri dengan pengalaman 10+ tahun. Ingin memanfaatkan kemahiran penyelidikan klinikal yang kuat sebagai penilai ujian klinikal utama untuk Lupin Drug Co. Menganjurkan 20,000 kajian klinikal subjek untuk menilai kesan suplemen estrogen terhadap barah ovari pada wanita. Melatih 20 doktor mengenai penggunaan data besar untuk analisis biofarmaseutikal. Tokoh terkemuka dalam Farmakope Ayurvedic”

3) Pengalaman Kerja

Pengalaman kerja akan membolehkan penemuduga melihat jenis pekerjaan yang pernah anda lakukan dan kaitannya dengan jawatan yang mereka tawarkan. Susunkan pengalaman kerja anda dalam susunan kronologi terbalik (paling baru berada di atas).

Bahagian pengalaman kerja anda boleh merangkumi hingga 15 tahun pengalaman dan nyatakan maklumat berikut:

 • Jawatan kerja
 • Nama syarikat
 • Tarikh bekerja
 • Tiga hingga lima perkataan yang menjelaskan tanggungjawab dan pencapaian anda untuk setiap kemasukan pekerjaan
 • Projek penyelidikan
 • Kerja makmal
 • Pengalaman di lapangan
 • Kerja sukarela

Pengalaman kerja anda TIDAK PERLU merangkumi:

 1. Jadual, carta atau gambar
 2. Jurang dalam sejarah pekerjaan
 3. Alamat syarikat
 4. Rujukan profesional atau nama penyelia
 5. Pekerjaan jangka pendek, melainkan anda mempunyai pengalaman kerja kurang dari dua tahun
 6. Pengalaman kerja yang tidak berkaitan

4) Pendidikan

Senaraikan pendidikan dan tarikh pendidikan anda dari yang terbaru hingga yang paling rendah. Dalam capaian pendidikan anda boleh masukkan kelas ijazah, tajuk tesis, kerja kursus, kelayakan profesional dan pencapaian akademik teratas yang berkaitan dengan jawatan.

Sekiranya anda mempunyai lebih dari dua tahun pengalaman kerja yang relevan, anda boleh menyerlahkan semua kelayakan pendidikan pasca-menengah anda, termasuk nama ijazah dan institusi.

5) Kemahiran

Bahagian kemahiran menerangkan pencapaian anda ketika di tempat kerja lama, seperti kemahiran utama yang anda kembangkan dan pengalaman yang berkaitan dengan pekerjaan tersebut. Kemahiran untuk disertakan dalam bahagian ini bergantung pada industri, kedudukan dan latar belakang peribadi anda.

Teliti kemahiran yang berkaitan dengan jawatan yang anda mohon. Jika anda mempunyai banyak kemahiran yang relevan dengan jawatan, masukkan dalam CV.

Anda hanya perlu senaraikan 4 hingga 8 kemahiran yang berkaitan dengan jawatan termasuk kemahiran khusus pekerjaan, kemahiran insaniah dan hard skills.

Contohnya:

 • Bahasa asing
 • Kemahiran teknikal jika berkaitan
 • Kemahiran yang diperakui

6) Bahagian Tambahan

Bahagian tambahan dalam CV boleh merangkumi sijil profesional, penerbitan, penghargaan industri dan latihan tambahan atau apa sahaja yang berkaitan dengan jawatan yang anda mohon. Ini adalah peluang untuk anda menonjolkan diri. Jadi gunakan ruang  tambahan ini dengan bijak untuk mempamerkan pencapaian unik anda.

Sekiranya anda seorang pelajar, anda boleh menyenaraikan pengalaman sukarela dan pencapaian akademik anda. Sebutkan perkara yang boleh anda bincangkan dengan lebih terperinci semasa temu ramah.

Boleh juga masukkan hobi dan minat pada CV anda jika anda mempunyai pengalaman kerja yang terhad.

TIPS MENULIS CV YANG BAIK

Gunakan tips ini untuk memperbaiki cara penulisan CV dan format CV anda.

 • Fon dan warna: Gunakan fon yang boleh dibaca dan standard seperti Calibri, Georgia, Open Sans dan Cambria. Gunakan saiz fon 10 hingga 12 titik dan konsisten dengan gaya dan ukuran keseluruhan CV anda. Gunakan fon yang lebih besar (ukuran 14 hingga 16 titik) untuk tajuk bahagian. Ini membantu memecahkan bahagian CV anda sambil menjadikan bahagiannya menonjol.
 • Format: Selaras dengan penggunaan huruf miring, tebal, senarai butir dan gaya fon. Tinggalkan ruang putih yang cukup dan pertahankan margin minimum 0.5 inci di semua sisi. Ini akan meningkatkan organisasi dan kesediaan membaca.
 • Struktur : Gariskan entri CV anda mengikut urutan kronologi terbalik sehingga perkara pertama yang dilihat oleh majikan adalah pencapaian terbaru anda.
 • Kandungan: Jadikan penulisan anda kuat dan ringkas. Gunakan kata kerja yang kuat dan aktif sepanjang masa. Pastikan anda mengedit, menyemak dan membaca semula CV anda sebelum menghantar.
 • Verb tense: Gunakan present tense untuk pekerjaan semasa dan past tense untuk pekerjaan sebelumnya.

Semoga perkongsian ini bermanfaat buat anda yang buntu dengan penyususnan komponen dalam CV untuk membuat permohonan kerja. Selamat maju jaya!