Portal Jawatan Kosong Terkini

10 Kerja Part Time Yang Femes Di Masa Kini Membantu Untuk Tambah Income Anda

0 434

Tambah Income Dengan Kerja Part Time

Kalau masih lagi tergaru-garu kepala kerana duit tidak cukup untuk membayar bil, loan kereta serta hutang piutang yang lain, apa kata jom kita lakukan kerja part time untuk menambahkan income bulanan. Kalau menunggu sahaja tanpa melakukan sebarang tindakan, tidak ada guna juga. Kerja partime apa yang boleh dibuat? Lihat senarai yang dikongsikan ini dan mana tahu dapat membantu anda untuk menambahkan income bulanan.

10 Kerja Part Time Yang Femes Masa Kini

Ada 10 jenis kerja part time yang sedang femes pada masa kini dan kerja part time ini juga telah menjadi kerja tetap pada seseorang kerana mampu memberikan pulangan yang lumayan berbanding pekerjaan hakiki. Antaranya ialah :

1. Rider Delivery / Grab Food / Food Panda / Bungkusit / Freelancer

Inilah kerja part time yang sangat femes buat masa kini. Ada pekerja part time ini merupakan pekerja kilang yang malamnya bekerja dikilang, siangnya menjadi rider Food Panda. Satu minggu boleh collect pendapatan sebanyak RM200 kalau 4 minggu? Anda boleh bayangkan tak berapa pendapatan seorang rider jika part time sahaja?

2. Pemandu Kereta E-Hailing

Dah ramai dah yang jadi pemandu kereta Grab / Uber ni. Mana mungkin dapat gaji yang lumayan kalau buat Grab / Uber ni? Boleh sahaja. Kalau budak universiti boleh dapat satu hari RM300 dengan kereta Axia, takkanlah anda tidak boleh?

3. Personal Shopper

Tak perlu simpan barang pun. Sebaliknya anda boleh ambil gambar barang atau produk, anda letakkan bersama harga barang ke dalam Facebook / Instagram anda. Kemudian war-warkan bahawa anda merupakan seorang personal shopper barangan IKEA contohnya. Bayaran adalah ke atas perkhidmatan anda. Susah tak?

4. Ejen Insurans & Takaful

Belajar dari bawah dahulu. Dapatkan ilmu daripada orang yang telah berjaya dalam bidang ini. Tiru apa yang telah beliau lakukan sehingga berjaya. Jika beliau pergi berjumpa dengan klien, minta izinnya untuk ikut. Manakan tahu, klien tersebut boleh rekemen saudara maranya pula untuk ambil insuran dengan anda.

5. Penulis E-Book / Ghost Writer

Jika anda gemar berkongsikan cerita dalam Facebook anda, apakata anda tuliskan di dalam Microsoft Words dan jadikan ia sebagai e-book. Almaklumlah, zaman sekarang ini semuanya dihujung jari sahaja. Tidak perlu lagi anda pergi ke kilang dan cetak. Makan modal yang besar tu.

6. Jual Makanan / Minuman Secara COD

Kalau share masakan anda yang sedap dalam Facebook saja, dapat like sahajalah. Tetapi duitnya macam mana nak dapat? Apakata anda gunakan gambar tersebut dan tanyakan ke dalam Facebook / Instagram, “Ada nak order ke Nasi Ayam Hainan esok? RM7 sahaja termasuk caj COD”. Cuba promosikan pada hari Sabtu dan Ahad. Bukan semua orang rajin nak masak time-time cuti ni.

7. Affiliate dan Dropship

Part time ini memang femes di Malaysia. Tak perlu keluarkan modal kecuali anda perlu meluangkan masa untuk membuat promosi sahaja. Barang pun tak perlu simpan dirumah dan anda juga tidak perlu untuk sorok stok di bawah katil sekiranya tidak habis dijual. Cuma, belajar sedikit demi sedikit untuk mendapatkan ilmu baru.

8. Ejen Penapis Air

Anda suka kerja outdoor dan bersembang ramah dengan semua orang? Kerja part time ini sememangnya sesuai dengan anda. Pendapatan seorang part time sebagai ejen penapis air sahaja boleh mencecah RM7,600 sebulan. Bayangkan kalo yang full timenya pula berapa?

9. Cleaning Service

Macam mana kerja part time cleaning service ni? Anda pernah lihat iklan seperti perkhidmatan cuci rumah? Cuci bangunan? Servis lipat baju? Servis buang sampah? Ini adalah salah satu contoh yang berada dalam cleaning service yang boleh anda lakukan. Untuk cuci satu rumah, upah adalah dalam kiraan jam. Satu jam RM100. Jika 3 jam? RM300 x 2 rumah x 1 hari = RM600. Jika 8 hari (Sabtu Ahad setiap minggu)? Sikit ke banyak?

10. Upah Iklan Online Marketing

Bukan semua peniaga online rajin membuat iklan. Ada yang tidak sempat untuk update fanpage jualan mereka pun. Mudah sahaja, anda buat iklan sperti ini “Satu iklan RM10. Jika beserta video, RM30. Add saya sebagai admin page anda. Untuk iklankan ke page glemer, RM60 untuk satu iklan.” Nah, ramai yang mahukan khidmat anda. Satu hari anda boleh dapat, RM10 x 10 orang = RM100 x 30 hari = RM3,000 untuk anda.

Jom Tambah Income Dengan 10 Kerja Part Time Yang Femes Masa Kini

Mahukan income dalam USD? Jom try part time online ini.

Mahukan kerja part time yang lain? Buat dahulu salah satu senarai ini dan sekiranya ada lagi kerja part time yang terkini, kami akan kemas kini dari semasa ke semasa. Yang penting, guna kreativiti anda untuk menghasilkan pekerjaan yang lain. Hendak 1000 daya, tidak hendak 1000 dalih. Segalanya terletak pada anda.

Daftar Pencari Kerja
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Jawatan Kosong Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.