Portal Jawatan Kosong Terkini

Demand Akan Tinggi Sekiranya 11 Kelayakan Ini Ada Dalam Resume Anda

Masukkan Kelayakan Yang Mempunyai Demand Tinggi Dalam Resume

Jika anda mempunyai kelayakan atau sijil profesional yang mempunyai permintaan tinggi dalam dunia pekerjaan, masukkan dalam resume anda. Anda tidak perlu membuang atau menyembunyikan kelayakan tersebut dari resume anda. Jual diri anda seboleh mungkin pada bakal majikan anda.

Apakah kelayakan yang mempunyai permintaan tinggi dalan dunia pekerjaan pada masa kini? Lihat perkongsian ini untuk mengetahui apakah 11 kelayakan yang mempunyai demand tinggi dalam resume.

11 Kelayakan Yang Mempunyai Demand Tinggi

Berikut adalah 11 kelayakan yang mempunyai demand tinggi sekiranya diletakkan dalam resume anda:

1. Sijil Teknologi (IT)

Bagi anda yang bekerja dalam bidang IT, terdapat beberapa sijil penting yang boleh anda masukkan ke dalam resume anda. Dengan memasukkan sijil pengiktirafan kemahiran anda, pastinya ia akan memudahkan anda untuk dipilih sebagai calon yang sesuai untuk mengisi kekosongan jawatan yang dipohon.

2. Sijil Sumber Manusia

Jika anda bekerja dalam bidang sumber manusia, anda boleh mempertimbangkan untuk mendapatkan sijil kemahiran atau pentadbiran bahagian sumber manusia dan masukkan ke dalam resume anda untuk masa hadapan perkembangan kerjaya anda. Walaupun terdapat calon lain memohon pekerjaan yang sama, tetapi resume anda menunjukkan anda mempunyai sijil profesional sumber manusia, anda akan menjadi fokus utama bakal majikan dan menjadikan anda seorang calon yang dicari oleh mereka.

3. Sijil Bahasa

Dapatkan sijil bahasa secara offline atau online. Anda boleh mengikuti kursus di kelas bahasa ketiga atau mengikuti kursus secara online yang berdaftar. Anda telah menambahkan kemahiran penguasaan bahasa ketiga dan buktikan bahawa anda sememangnya boleh menguasai bahasa tersebut sama ada secara lisan atau bertulis. Sebelum anda mengambil kursus bahasa, fikir dan pilih bahasa yang menjadi keutamaan masa kini.

4. Sijil Pertolongan Cemas

Sesetengah jawatan memerlukan pekerjanya mempunyai sijil pertolongan cemas dan pakar dalam CPR. Ini adalah kerana anda perlu bertindak balas dan bersedia menghadapi situasi kecemasan tertentu sebelum bantuan perubatan tiba dilokasi kejadian berlaku.

5. Sijil Pengurusan Projek

Jika anda seorang pengurus projek dan belum mempunyai sijil pengurusan projek, anda disyorkan untuk mendapatkan sijil pengurusan projek untuk meningkatkan kemahiran anda dalam bidang ini. Dengan adanya sijil ini, anda akan lebih mahir dalam perancangan dan pengurusan projek. Malahan majikan dapat melihat anda mempunyai komitmen yang tinggi dalam bidang ini dan ingin maju dalam kerjaya pada masa akan datang.

6. Sijil Perisian 

Terdapat pelbagai jenis perisian komputer yang bergantung pada bidang kerjaya anda tidak kira dalam bidang kerjaya sama ada dalam bidang pemasaran, perkhidmatan pelanggan, penganalisis atau jurutera perisian. Anda boleh sahaja mendapatkan sijil perisian tersebut untuk membantu anda meningkatkan kemahiran dan menunjukkan kepada majikan bahawa anda berkebolehan dan berkelayakan dalam kerjaya anda.

7. Sijil Perakuan Kerajaan

Selain daripada itu, anda boleh mendapatkan sijil perakuan kerajaan seperti sijil ikhtisas yang diperakui oleh pihak kerajaan untuk pekerjaan tertentu terutamanya berkaitan bidang kemahiran yang kritikal pada masa kini.

8. Sijil Notari Awam

Notari awam merupakan pegawai awam yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dan diberi kuasa untuk menyaksikan sumpah, mengesahkan dokumen serta melaksanakan fungsi-fungsi lain yang ditetapkan. Tandatangan dan meterai notari awam diperlukan dalam pengesahan dokumen undang-undang di kebanyakan negara di dunia.

9. Lesen Pengendali Forklift

Pengendali forklift mesti mempunyai kemahiran organisasi yang baik kerana kebanyakan kerja mereka melibatkan pergerakan dan menyusun semula objek dalam persekitaran gudang. Pengendali forklift perlu berasa selesa bekerja dengan orang lain dan mempunyai komunikasi yang baik dan kemahiran interpersonal. Di samping itu, operasi forklift sangat berbahaya dan pengendali mesti mempunyai pengetahuan teknik keselamatan yang mencukupi.

10. Sijil Pengaturcaraan

Bagi anda yang mempunyai sijil pengaturcaraan masukkan sahaja ke dalam resume anda sekiranya anda memohon jawatan yang berkaitan dengan pengaturcaraan komputer. Jika anda belum mempunyai sijil pengekodan dan pengaturcaraan seperti HTML, CSS dan Java Script, anda boleh dapatkan kursus berkaitan secepat mungkin dan masukkan ke dalam resume anda.

11. Sijil Pemasaran

Dapatkan sijil dalam bidang ini dan juga platform pemasaran yang berkaitan. Sijil dalam bidang ini akan mengajar anda untuk menguasai platform pemasaran pilihan anda. Ia sangat berguna jika anda menggunakan media sosial sebagai platform pemasaran masa kini.

Jika anda mmepunyai sijil profesional atau sijil kemahiran lain yang anda fikirkan mempunyai permintaan yang tinggi dalam dunia pekerjaan masa kini, masukkan sahaja ke dalam resume anda. Ingat, resume adalah salah satu kaedah untuk anda menjual diri dari sudut kemahiran serta kebolehan sedia ada anda. Tetapi pastikan ianya sepadan dan berkaitan dengan jawatan yang anda pohon.