Portal Jawatan Kosong Terkini

8 Jenis Resume & Perbezaan Fungsi Yang Anda Patut Tahu

Jenis-Jenis Resume Asas

Terdapat 8 jenis resume asas yang boleh digunakan untuk memohon pekerjaan dan ia digunakan untuk tujuan yang berbeza dan anda perlu menentukan penggunaannya mengikut keadaan semasa.

Jika anda ingin ketahui apakah resume tersebut, baca perkongsian ini untuk ketahui 8 jenis resume tersebut serta penggunaannya.

8 Jenis Resume Asas

Antara resume tersebut ialah :

1. Chronological Resume / Resume Kronologi

Resume kronologi dimulakan dengan menyenaraikan pengalaman kerjaya anda. Senaraikan pekerjaan terkini terlebih dahulu. Kemudian senaraikan pekerjaan anda yang lain mengikut urutan kronologi secara terbalik. Kebajikan majikan biasanya lebih suka resume jenis ini kerana mudah untuk melihat pekerjaan anda yang terdahulu dan ini adalah resume yang selalu digunakan oleh pemohon kerja.

Resume jenis ini sangat baik digunakan oleh pencari kerja kerana ia dimulakan dengan pengalaman kerja yang kuat dan membuktikan anda telah kukuh dalam kerjaya yang terdahulu.

2. Functional Resume

Resume jenis ini lebih kepada memberi tumpuan pada kemahiran dan pengalaman anda. Pada bahagian atas resume ini, anda akan menyenaraikan bahagian PENGALAMAN PROFESIONAL atau PENCAPAIAN yang menyenaraikan pelbagai jenis kemahiran yang ada pada anda selama anda bekerja sehingga kini.

Resume jenis ini kebanyakannya merangkumi ringkasan resume atau tajuk utama di bahagian atas, yang memperincikan bahagian kemahiran dan pencapaian seseorang. Pengalaman pekerjaan mungkin tidak dimasukkan ke dalam resume jenis ini dan mungkin diletakkan secara ringkas di bahagian bawah resume.

Resume jenis ini paling kerap digunakan oleh orang yang gemar menambahkan pengalaman kerja di tempat yang berlainan.s

3. Combination Resume / Resume Gabungan

Resume ini merupakan gabungan antara resume kronologi dan resume functional. Bahagian atas resume ini terdapat senarai kemahiran dan kelayakan pemohon kerja. Di bahagian bawah resume pula merupakan kronologi pengalaman kerja pemohon.

Melalui resume jenis ini, anda dapat tonjolkan kemahiran yang dimiliki dan berkaitan dengan pekerjaan yang dipohon serta sejarah kronologi pekerjaan anda. Ini kerana kebanyakan majikan ingin melihat sejarah dan pengalaman pekerjaan anda walaupun anda mempunyai pengalaman kerjaya yang tidak begitu meluas.

Resume seperti ini membantu anda untuk tonjolkan diri anda dan menjadikan anda paling sesuai untuk pekerjaan tersebut disamping memberikan semua maklumat yang diinginkan oleh majikan.

4. Infographic Resume / Resume Infografik

Resume infografik merupakan satu resume yang merangkumi elemen reka bentuk grafik selain daripada tulisan dan sememangnya tidak mempunyai sebarang bentuk tulisan.

Tidak seperti resume berbentuk asas yang lain yang menggunakan tulisan untuk menyenaraikan pengalaman kerja, pendidikan dan kemahiran calon, resume infografik menggunakan layout, warna, reka bentuk, format, ikon, dan pelbagai jenis font untuk mengatur isi kandungan resume.

5. Resume With Profile / Resume Profil

Resume profil merupakan sejenis resume yang merangkumi ringkasan mengenai tujuan permohonan, kemahiran dan pengalaman kerja yang berkaitan dengan pekerjaan tertentu. Ringkasan ini (biasanya tidak lebih dari beberapa ayat) membantu calon “menjual” dirinya kepada syarikat yang menawarkan pekerjaan.

Ia sangat berguna bagi hampir semua pemohon kerja kerana resume ini dapat menjelaskan secara ringkas pengalaman kerja anda kepada bakal majikan. Sekiranya anda mempunyai pengalaman kerja yang terhad, resume ini dapat membantu anda menonjolkan kemahiran yang anda miliki.

6. Targeted Resume / Resume Sasaran

Bagi resume jenis ini, ia sesuai untuk fokus kepada pengalaman pengalaman dan kemahiran yang anda miliki serta relevan dengan pekerjaan yang dipohon. Untuk resume ini, anda perlu meletakkan seberapa banyak pengalaman dan kemahiran yang sesuai dengan pekerjaan tersebut.

Mulai hari ini, anda boleh cuba menulis resume mengikut pekerjaan yang dipohon dan sudah pasti bakal majikan terus fokus pada kelayakan yang ada dan menawarkan jawatan tersebut kepada anda.

7. Non Traditional Resume / Resume Unik

Resume jenis ini sangat unik kerana mempunyai beberapa gambar, grafik dan visual yang berlainan. Ia mungkin juga sejenis resume yang berbentuk video atau resume yang berada di laman web sosial.

Ia sangat sesuai digunakan oleh pemohon yang berada dalam bidang seni kreatif dan dapat menonjolkan kemampuan mereka membuat reka bentuk yang menarik secara visual dan juga laman web.

8. Mini-Resume / Resume Mini

Merupakan satu resume yang paling ringkas kerana mempunyai ringkasan mengenai kelayakan kerjaya dan beberapa maklumat yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon serta pekerjaan terkini.

Resume mini ini sesuai untuk membina networking kerana ia ibarat business card dan kenalan anda boleh menyampaikan maklumat tentang anda kepada majikan atau bahagian pengambilan pekerja mereka.

Jadi secara ringkasnya disini anda boleh memilih mana-mana resume yang sesuai untuk anda gunakan dan hantar kepada majikan atau bahagian pengambilan pekerja. Pastikan anda memilih resume yang betul supaya anda menjadi calon yang terbaik untuk mengisi jawatan yang ditawarkan.