Portal Jawatan Kosong Terkini

4 Jenis Interview Yang Femes Di Malaysia

Jenis-Jenis Temuduga Yang Femes Di Malaysia

Tahukah anda terdapat 4 jenis temuduga yang sangat femes dan selalu diadakan di Malaysia? Jenis temuduga yang bagaimana telah anda lalui? Jika anda tidak pasti jenis temuduga yang akan dijalankan nanti, pastikan anda membuat panggilan telefon kepada urusetia temuduga atau HR dan dapatkan maklumat jenis temuduga yang akan dijalankan supaya anda dapat membuat persediaan.

4 Temuduga Yang Femes Di Malaysia

Antara temuduga yang femes dan selalu diadakan di Malaysia adalah :

1. Temuduga Tradisonal

Temuduga ini adalah yang paling terkenal sekali. Kaedah yang digunakan adalah secara bersemuka diantara calon dan penemuduga. Penemuduga tersebut mestilah dikalangan wakil daripada syarikat. Bagi jumlah penemuduga pula mungkin terdapat seorang panel atau sehingga 3 orang.

Melalui temuduga jenis ini, anda akan ditanya secara ringkas mengenai diri anda, pengalaman kerja, pendidikan serta kemahiran anda.

2. Temuduga Berkumpulan

Terdapat beberapa agensi termasuk sektor awam yang menjalankan sesi temuduga secara berkumpulan. Antaranya ialah temuduga bagi jawatan perguruan. Untuk temuduga jenis ini, anda perlu memberi ruang kepada calon yang diajukan soalan untuk menjawab soalan. Untuk temuduga jenis ini, anda perlu fokus dan mendengar jawapan calon yang lain kerana kemungkinan besar soalan yang seterusnya adalah berdasarkan jawapan yang diberikan oleh calon sebelumnya.

3. Temuduga Melalui Telefon

Mustahil atau tidak, tetapi sebenarnya memang agak femes ya, temuduga melalui telefon. Terdapat banyak syarikat dan sektor swasta yang membuat temuduga melalui telefon. Ini memudahkan kedua belah pihak dimana calon tidak perlu hadir ke tempat temuduga dan pihak syarikat tidak perlu untuk setup bilik temuduga. Bagi calon, anda perlu berada di tempat yang agak sunyi dan tidak bising supaya tidak menganggu sesi temuduga anda.

4. Temuduga Secara Online / Webinar

Temuduga secara online/webinar juga selalu diadakan oleh syarikat-syarikat besar. Untuk menghadapi temuduga jenis ini, anda hanya perlu mempersiapkan diri dengan tampil kemas seperti mana anda hadir temuduga tradisional. Persediaan untuk temuduga juga sama seperti temuduga tradisional dimana anda perlu membuat persediaan yang secukupnya seolah-olah anda menghadapi temuduga secara berhadapan dengan penemuduga.

Tips temuduga secara online dan dapatkan disini.

Tindakan Selepas Temuduga

Selepas temuduga, anda perlu membuat beberapa tindakan susulan menandakan bahawa anda sangat berminat dengan jawatan yang dipohon. Antara tindakan yang perlu anda lakukan ialah :

Anda hanya perlu menghantar emel keapda HR atau urusetia temuduga seperti :

  • Tajuk emel ( Terima kasih atas panggilan temuduga pada ________).
  • Nyatakan nama anda, temuduga bila, jawatan apa.
  • Ucapkan terima kasih dan kemudian anda boleh tanyakan status permohonan anda.
  • Nyatakan juga bahawa anda berminat untuk menyertai syarikat tersebut serta sebutkan sumbangan yang boleh anda berikan.
  • Kemudian nyatakan anda menunggu emel balasan daripada mereka.