Portal Jawatan Kosong Terkini

Contoh Jenis Soalan Terbuka Yang Akan Ditanya Bakal Penemuduga

Penemuduga biasanya mengemukakan soalan semasa proses pengambilan pekerja untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pengalaman calon dan kemampuan yang relevan dengan jawatan yang ditawarkan.

Keupayaan untuk menjawab soalan secara terperinci dan teliti dapat menunjukkan kemahiran menyelesaikan masalah dan berfikir secara kritis.

Melalui perkongsian ini, anda akan lebih memahami apa itu soalan terbuka dan soalan tertutup yang bakal anda lalui semasa temuduga nanti.

Apakah Soalan Terbuka?

Soalan terbuka adalah pertanyaan yang mendorong calon memberikan penjelasan dengan lebih terperinci. Kebanyakan majikan mengemukakan soalan terbuka untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik mengenai proses pemikiran dan keperibadian calon. Soalan-soalan ini juga dapat menunjukkan sama ada anda mempunyai pengalaman dan kelayakan yang cukup untuk pekerjaan tersebut melalui jawapan mereka.

Oleh kerana tidak ada jawapan yang tepat untuk soalan terbuka maka bagi sesetengah calon menganggap soalan seperti itu sangat mencabar. Jawapan yang sesuai dan terbaik akan menunjukkan bahawa anda layak untuk mendapatkan jawatan tersebut.

Contoh Soalan Tertutup

Berbanding dengan pertanyaan terbuka, pertanyaan tertutup hanya dapat dijawab dengan jawapan seperti  “ya” atau “tidak.” Kadang kala, anda juga boleh menjawab dengan jawapan satu atau dua perkataan yang lain. Berikut adalah beberapa contoh soalan tertutup yang mungkin diajukan semasa temuduga :

 • Adakah anda menghadapi masalah mencari pejabat kami?
 • Adakah anda berpengalaman dalam penjualan perniagaan?
 • Adakah anda mempunyai diploma pemasaran atau pentadbiran perniagaan?
 • Adakah anda dapat bekerja secara shift?
 • Adakah anda boleh bekerja dengan baik di bawah tekanan?
 • Bolehkah anda mengendalikan akaun syarikat?

Contoh Soalan Terbuka

Walaupun soalan terbuka yang ditanyakan semasa temuduga berbeza, tetapi ianya sesuai dengan setiap situasi.

Ada beberapa soalan terbuka yang sering digunakan ketika temuduga seperti :

 • Mengapa anda berminat dengan jawatan ini?
 • Apakah yang anda anggap sebagai kekuatan dan kelemahan terbesar anda?
 • Mengapa anda fikir anda layak untuk jawatan ini?
 • Mengapa anda meninggalkan pekerjaan anda yang sebelum ini?
 • Di mana anda melihat diri anda pada masa akan datang?
 • Mengapa anda memilih jurusan ini di universiti tersebut?
 • Apa yang anda pelajari dari pengalaman kerja anda sebelum ini?

Soalan Dan Jawapan Temuduga Terbuka

Berikut adalah beberapa soalan terbuka yang mungkin ditanya ketika temuduga :

 • Bagaimana anda menggambarkan diri anda?
 • Apakah motivasi hidup anda?
 • Ceritakan sesuatu tentang diri anda yang tidak terdapat dalam resume anda.
 • Mengapa saya perlu memilih anda untuk jawatan ini?
 • Di mana anda melihat diri anda dalam lima tahun yang akan datang?
 • Mengapa anda meninggalkan pekerjaan anda sekarang?

Bagaimana anda menggambarkan diri anda?

Soalan ini dapat menunjukkan kemampuan anda untuk menilai diri sendiri dan menunjukkan beberapa kemahiran terkuat anda. Berikan jawapan yang menerangkan nilai diri anda yang paling positif dan bagaimana anda menggunakannya di tempat kerja.

Contoh jawapan: “Saya ahli pasukan yang hebat. Saya suka bekerjasama dan memberi sumbangan sebanyak mungkin ketika tugasan dijalankan. Sekiranya saya menyelesaikan tugas, saya akan bertanya kepada rakan sekerja saya jika saya dapat membantu mereka. Saya selalu berusaha meluangkan masa untuk menjawab sebarang pertanyaan, terutama dari ahli pasukan baru. Saya percaya kerja berpasukan dan kerjasama membantu menghasilkan hasil yang lebih baik dan lebih cekap. “

Apakah motivasi anda?

Jelaskan faktor yang mendorong anda untuk berjaya supaya majikan dapat melihat kelebihan dan cara kerja anda. Pilih jawapan yang paling tepat untuk menggambarkan motivasi anda dan bagaimana kaitannya dengan syarikat. Berikan contoh untuk lebih jelas.

Contoh jawapan: “Salah satu motivasi terbesar saya adalah maklumbalas daripada pelanggan. Menerima maklum balas positif daripada pelanggan menjadikan saya lebih bersemangat untuk terus berusaha dengan lebih baik. “

Ceritakan sesuatu tentang diri anda yang tidak terdapat dalam resume anda

Majikan tidak hanya mencari calon yang mempunyai kemahiran dan kelayakan yang tepat untuk sesuatu jawatan tetapi yang dapat menyesuaikan diri dengan budaya tempat kerja. Beri jawapan yang menggambarkan kekuatan anda yang berkaitan dengan jawatan yang ditawarkan.

Contoh jawapan: “Pekerjaan yang paling saya gemari adalah menjual produk. Saya menetapkan matlamat mingguan penjualan produk saya meningkat sebanyak 100 kotak seminggu. Pendapatan syarikat semakin bertambah dan saya sangat berpuas hati. Saya berminat untuk bekerja sebagai wakil jualan dengan syarikat tuan kerana saya yakin syarikat tuan adalah yang terbaik dan saya dapat mengembangkan kemahiran strategi pemasaran saya. “

Mengapa saya perlu memilih anda untuk jawatan ini?

Ceritakan pengalaman kerja anda  dengan menunjukkan kualiti dan nilai tambah kepada syarikat tersebut.

Contoh jawapan: “Daripada maklumat yang dapat saya kumpulkan, syarikat ini mempunyai sistem kerja yang sangat baik dan memerlukan pekerja yang dapat menguruskan operasi harian. Pengalaman kerja saya yang lepas menunjukkan sejarah kejayaan dalam mengatur pekerja dan bagaimana berkomunikasi dengan mereka secara efektif. Saya berharap saya dapat menggunakan kemahiran saya untuk kepentingan organisasi ini. “

Di mana anda melihat diri anda dalam lima tahun yang akan datang?

Ketika menjawab soalan, kenalpasti matlamat syarikat untuk melihat apakah posisi yang mungkin anda perolehi dalam lima tahun ke depan. Kemudian jelaskan bagaimana anda berniat untuk mencapai tujuan tersebut.

Contoh jawapan: “Dalam lima tahun yang akan datang, saya melihat diri saya berada di posisi yang lebih di syarikat ini. Sekiranya boleh, saya ingin menjawat jawatan sebagai seorang Pengurus Besar syarikat ini. Saya telah berusaha untuk berjaya dan mengembangkan kemahiran saya di syarikat ini kerana persekitarannya sangat sesuai dengan saya.”

Mengapa anda meninggalkan pekerjaan anda sekarang?

Kebanyakan majikan ingin mengetahui mengapa anda mencari pekerjaan baru. Pastikan anda memberikan jawapan yang positif mengenai majikan dan rakan sekerja anda. Anda boleh memberikan jawapan ringkas yang menerangkan alasan anda keluar.

Contoh jawapan: “Setelah beberapa tahun bekerja di sana, saya merasakan bahawa saya mencapai semua yang saya mampu dalam pekerjaan saya yang lalu. Jadi, untuk menambah pengalaman yang abru, saya memilih untuk mendapatkan pekerjaan baru di syarikat ini.”

Walaupun soalan yang dikemukakan nampak seperti mudah, ianya akan menjadi susah sekiranya anda tidak mempunyai teknik yang betul untuk menyampaikan jawapan anda.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat anda menghadapi temuduga.

Semoga berjaya.