Portal Jawatan Kosong Terkini

5 Perkara Ini Untuk Dibawa Semasa Temuduga

Persediaan awal untuk temuduga sangatlah penting bagi calon untuk memastikan semuanya rapi dan berjalan lancar. Terdapat beberapa keperluan yang perlu dibawa untuk melancarkan proses temuduga sebagai persediaan calon. Barang-keperluan sampingan yang boleh membantu calon bila tiba ‘waktu kecemasan’ juga penting untuk dibawa

Selain daripada dokumen-dokumen penting seperti resume dan sijil-sijil penting, anda pasti tidak pernah terfikir untuk menyediakan beberapa keperluan lain untuk dibawa ke temuduga yang akan datang kan? Kebiasaannya calon hanya terfikir untuk membawa dokumen penting sahaja.

Walaupun kelihatan seperti keperluan ini tidak penting, namun keperluan inilah yang akan bantu calon pada hari temuduga nanti. Beberapa keperluan yang penting untuk calon bawa semasa temuduga adalah seperti di bawah.

5 KEPERLUAN LAIN UNTUK DIBAWA SEMASA TEMUDUGA

1. Pastikan Bateri Telefon 100%

Telefon bimbit adalah barang keperluan yang paling penting pada masa sekarang. Persediaan telefon bimbit untuk dibawa ke temuduga adalah penting ketika kecemasan. Jadi, pastikan bateri telefon adalah sentiasa penuh terlebih dahulu sebelum tiba di lokasi temuduga.

Kita tidak tahu apa yang mungkin terjadi semasa perjalanan ke lokasi temuduga. Perkara yang tidak diduga mungkin akan terjadi seperlu kesesakan lalu lintas yang akan menyebabkan anda lambat sampai ke tempat temuduga.

Jika berlaku perkara kecemasan sedemikian, maklumkan terlebih dahulu kepada syarikat yang berkenaan tentang keadaan yang sebenar. Ini adalah supaya mereka tidak menganggap anda tidak menghadirkan diri untuk ditemuduga pada hari tersebut.

2. Sediakan Gula-Gula Mentos

Sebelum menghadiri temuduga, anda pasti akan mengisi perut terlebih dahulu sebagai persediaan menghadapi temuduga. Selepas makan, kebiasaannya mulut akan menghasilkan bau yang kurang menyenangkan setiap kali bercakap.

Anda tidak sepatutnya ambil mudah mengenai bau mulut kerana sesetengah penemu duga sangatlah teliti tentang persekitaran  dan ada juga yang menilai tahap kebersihan  terutamanya apabila calon mula membuka mulut untuk menjawab soalan-soalan yang diberi.

Oleh sebab itu, pastikan gula-gula mentos disediakan di dalam beg supaya nafas serta bau mulut sentiasa segar dengan segera. Sekurang-kurangnya calon tidak akan berasa lebih risau untuk menghadapi penemuduga.

3. Sediakan Wang Tunai

Barang keperluan seterusnya yang perlu dibawa ialah wang tunai. Pastikan anda tidak membawa dompet yang kosong. Sediakan wang tunai yang mencukupi di dalam dompet  sebelum keluar dari rumah. Wang tunai adalah penting untuk digunakan jika berlaku sebarang kecemasan.

Pastikan wang tunai yang dibawa adalah mencukupi untuk membayar tempat letak kereta anda atau tambang kenderaan awam yang anda naiki. Sebaik baiknya bawalah berlebihan supaya sebarang perkara berlaku, anda ada wang berlebihan. Wang tunai penting supaya anda tidak menjadi kelam kabut sebab tidak mencukupi wang.

4. Cermin Muka

Pasti anda tidak terfikir untuk membawa cermin muka untuk menghadiri temuduga terutamanya lelaki. Tidak kira lelaki atau perempuan, cermin muka adalah penting untuk membantu anda untuk touch-up balik muka sebelum masuk ke tempat temuduga. Tidak menjadi masalah kalau lelaki cermin muka untuk rapikan diri sendiri.

Jika anda membawa cermin muka sendiri, tidak perlu lagi buang masa untuk pergi ke tandas semata-mata untuk menggunakan cermin. Tambahan pula jika tandas pula jauh akan melambatkan anda ke bilik temuduga.

Jadi, cermin muka juga penting untuk pastikan diri anda sentiasa rapi kerana perkara pertama yang penemuduga lihat disaat anda melangkah masuk ke bilik temuduga ialah muka dan diri anda.

5. Deodorant

Bau badan yang menyegarkan sangat penting untuk pandangan penemuduga terhadap kita. Deodorant berfungsi untuk menyegarkan ketiak dan menggurangkan bau badan. Jadi, sangat penting sebelum melangkah ke tempat temuduga untuk memakai deodorant supaya bau badan anda tidak mengganggu keselesaan orang lain semasa sesi temuduga.

Bau badan adalah penting untuk diambil berat kerana ianya adalah salah satu lambang yang anda seorang pembersih ataupun sebaliknya.

Pastikan anda bawa deodorant kemana saja anda pergi. Senang untuk diri sendiri jika terlupa untuk memakainya di rumah dan pastikan badan sentiasa segar selepas menghadapi perjalanan yang jauh.

Pepatah pernah menyatakan, ”Kecil-kecil cili padi”. Walaupun keperluan-keperluan yang disenaraikan di atas kelihatan kecil dan tidak penting, namun inilah barang yang pasti akan membantu anda di hari temuduga nanti. Jangan lupa untuk membuat senarai di atas kertas untuk pastikan perkara yang perlu dibawa adalah lengkap.