Portal Jawatan Kosong Terkini

5 Perkara Yang Tak Patut Ada Dalam Resume Anda

0 754

Resume Yang Baik, Relevan Buatkan Anda Dipanggil Kerja

Sudah pastu anda tahu cara untuk membuat resume yang terbaik sebelum mmeohon pekerjaan idaman anda. Tetapi, adakah anda tahu bahawa terdapat beberapa isi kandungan resume yang tidak perlu anda masukkan ke dalam resume anda?

Jangan Masukkan Benda Ini Dalam Resume Anda

Antara isi kandungan yang tidak perlu anda masukkan ke dalam resume ialah :

1. Senarai Pengalaman Kerja Yang Tidak Relevan

Anda mohon minta kerja sebagai seorang Penyelia Operator, tetapi anda masukkan pengalaman yang tidak berkaitan. Contohnya, anda masukkan pengalaman sebagai tukang masak, pelayan restoren dan pembantu mekanik. Pastinya pengalaman tersebut tidak mempunyai kaitan dengan jawatan yang dipohon.

2. Perkara Peribadi

Jangan sesekali memasukkan status perkahwinan, agama, hobi atau perkara yang agak peribadi dalam resume anda. Jika ada, sila edit resume anda. In kerana perkara ini boleh ditanya oleh penemuduga sekiranya mereka ingin tahu.

3. Meletakkan Emel Peribadi

Tidak perlu anda memasukkan emel peribadi dan nampak keanak-anakan ke dalam resume anda. Cipta emel baru dan nampak lebih profesional dan masukkan ke dalam resume anda.

4. Meletakkan Jumlah Gaji Yang Dipohon

Anda dilarang sama sekali memasukkan jumlah gaji yang dipohon ke dalam resume. Ini boleh menyebabkan bakal majikan anda terus reject resume anda mentah-mentah tanpa sebarang pertimbangan.

5. Masukkan CGPA Dan Gred

Majikan lebih mementingkan pengalaman dan kemahiran berbanding CGPA dan Gred pencapaian anda. Jika anda menonjolkan kemahiran dan pengalaman yang berharga serta lain daripada orang lain, itu lebih penting dan pastinya majikan akan lebih senang untuk menawarkan pekerjaan tersebut kepada anda.

Jangan lupa semak semula resume anda dan edit semula sebelum anda hantar resume kepada bakal majikan.

Daftar Pencari Kerja
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Jawatan Kosong Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.