Portal Jawatan Kosong Terkini

5 Tips Bantu Fresh Graduate Dapat Kerja Dengan Senang

0 1,006

Bila sebut sahaja ‘Fresh Graduate’ pasti ramai yang membayangkan susah dapat kerja. Mungkin sebab pengalaman kerja tidak ada menyebabkan ramai berfikiran begitu. Sebenarnya tanggapan itu salah, fresh graduate pun senang dapat kerja jika ikut cara yang betul!

Selain usaha, ada beberapa perkara yang graduan perlu tahu dalam memohon kerja. Persediaan untuk memohon kerja mestilah sesuai dengan diharapkan oleh bakal majikan.

Ikuti perkongsian di bawah untuk dapatkan tips mudah dapat kerja buat graduan.

5 TIPS BANTU GRADUAN MUDAH DAPAT KERJA

1 Resume

Satu kajian menunjukkan bahawa secara purata, kakitangan Sumber Manusia hanya mengambil kira-kira 30 saat untuk meneliti resume anda. Dengan pelbagai jenis resume yang diterima, tidak mungkin mereka akan mengambil masa yang lama. Jadi, anda dinasihatkan untuk pastikan resume anda kemas tetapi padat.

Baca juga: Tiada Pengalaman Kerja, Ini Perkara Yang Perlu Ada Dalam Resume Untuk Memikat Majikan

2 Mohon Kerja Yang Sesuai

Bila dah berada di semester akhir sebelum tamat pengajian, anda sudah boleh mula buat kajian, mencari dan menganalisis pasaran kerja yang ada terutamanya bidang yang diceburi. Pastikan bidang kerja yang dimohon sesuai dengan kelayakan pengajian anda.

3 Hadir Temuduga

Tidak kira jawatan yang ditawarkan rendah atau anda tidak berminat, pastikan anda hadir ke semua tawaran temuduga yang anda dapat. Setiap temuduga yang dihadiri akan memberikan pengalaman yang berbeza-beza. Ambil pengajaran dari setiap temuduga yang anda hadiri untuk perbaiki diri dari pelbagai aspek.

4 Study Trend Soalan Temuduga

Jika anda perasan, soalan temuduga selalunya sama sahaja. Jangan terlalu yakin apabila hadir ke temuduga. Tidak salah untuk kekal berkeyakinan, tetapi pastikan anda buat penyelidikan soalan-soalan asas untuk temuduga supaya tidak terlalu ‘terkejut’ nanti. Persediaan soalan-soalan temuduga akan membuatkan anda kekal berkeyakinan semasa menjawab soalan temuduga sebenar nanti.

5 Penampilan

Selain calon yang berkeyakinan, penemuduga juga akan sentiasa melihat penampilan diri calon. Penampilan adalah sangat penting. Pastikan anda pakai pakaian yang formal dan sesuai semasa temuduga. Buat penyelidikan pakaian temuduga sesuai calon wanita dan pakaian temuduga sesuai calon lelaki.

Semoga perkongsian ini dapat membantu anda lebih bersedia untuk mencari kerja selepas tamat belajar. Ingat, kejayaan tidak datang bergolek. Nak dapatkan kerja pun kena ada usaha. Apa yang penting sekali adalah jangan pernah putus asa.

Daftar Pencari Kerja
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Jawatan Kosong Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.