Portal Jawatan Kosong Terkini

6 Tips Untuk Anda Follow Jika Kelulusan Anda “Overqualified” Untuk Jawatan Yang Di Pohon. Cerah Peluang Untuk Diterima Kerja

BIASA tak anda dengar bila pergi interview kerja bukan mengikut kelayakan. Penemuduga akan cakap begini kepada calon;

“Maaf awak tidak layak kami hanya nak lepasan SPM sahaja”.

Atau, soalan-soalan seperti berikut diajukan kepada anda dalam sesi temuduga.

Awak ok ke kerja tak ikut kelayakan, gaji sikit je ni?. Kenapa awak mohon kerja tak ikut kelayakan awak?” dan bermacam lagi soalan yang diajukan.

SEBAB MAJIKAN TAKNAK AMBIL CALON YANG KELULUSAN OVERQUALIFIED

Kenapa mereka tak nak ambil anda sedangkan anda belajar tinggi kot. Senang memahami dan mengetahui isu-isu semasa. Ini antara sebab majikan kurang berminat untuk gajikan “overqualified candidate”.

  • Anda akan kurang motivasi/semangat untuk bekerja
  • Anda bakal minta gaji yang lebih tinggi
  • Mudah bosan dengan kerja
  • Majikan Tahu Anda Takkan bekerja lama

Betul ke semua alasan-alasan di atas tu?

Mungkin benar dan mungkin tidak. Namun dari alasan-alasan di atas situasi di bawah yang mungkin bakal menjelma. Ianya bakal takutkan majikan untuk mengambil calon over qualified bekerja.

Bekerja semata-mata untuk mendapatkan duit sementara mendapat tawaran kerja yang lain. Kedua, anda mungkin bercadang untuk minta dinaikkan gaji selepas ditawarkan jawatan tetap disitu mengikut kelayakan akademik. Ketiga, mudah bosan dengan kerja mungkin anda menganggap kerja tersebut terlalu senang. Lama-kelamaan sudah hilang minat dan akhir sekali berniat untuk berhenti.

JADI APA NAK JAWAB JIKA MAJIKAN TANYA ANDA TAK SESUAI UNTUK JAWATAN INI KERANA OVER QUALIFIED?

Sebenarnya ini caranya bagaimana anda nak dapat kerja yang bukan layak dengan kelulusan anda. Ikut tips menjawab seperti di bawah.

Jujur

Ya, anda perlu jujur untuk maklumkan sebab kenapa anda berminat untuk mengisi jawatan tersebut. Contoh bekerja shift jadi anda mahu bekerja normal working hours atau jika anda belum memperolehi sebarang tawaran kerja selepas tamat pengajian. Maklumkan anda tidak kisah bermula dari bawah untuk menimba pengalaman.

Kaitan skills dengan jawatan yang dimohon

Selain memaklumkan skills yang anda ada, jangan lupa untuk kaitkan skills dengan jawatan yang dimohon. Contohnya, anda memohon jawatan kerani untuk sebuah syarikat insurans, maklumkan kepada mereka yang anda cekap menggunakan pelbagai aplikasi microsoft seperti microsoft excel, word, powerpoint dan sebagainya.

Tunjukkan komitmen

Tunjukkan kepada mereka yang anda memang komited dengan jawatan yang dipohon. Boleh bekerja dengan baik tanpa sebarang gangguan.

Gaji boleh dirunding

Gaji merupakan salah satu perkara yang menjadi kebimbangan utama majikan. Jadi jika anda memang mahukan jawatan tersebut be open to salary negotiations. Jangan tunjukkan yang anda memang mahu meminta gaji yang tinggi mengikut kelayakan. Anda perlu berpijak pada bumi yang nyata. Jawatan yang dipohon itu kelayakannya lebih rendah. Letak tepi kelayakan ijazah kelas pertama anda itu kalau memang betul mahukan jawatan tersebut.

Semoga perkongsian ini dapat memberi sedikit gambaran untuk anda menjawab soalan-soalan berkaitan kelulusan overqualified di dalam temuduga nanti.

You might also like