Ultimate magazine theme for WordPress.

7 Rahsia Untuk Mudah Dapat Kerja Sebelum Konvo

0 18

Sekarang ini semua dah tahu betapa susahnya nak dapatkan sesuatu pekerjaan tidak kira dalam sektor swasta atau kerajaan. Tambahan lagi lepasan graduan kini semakin meningkat. Tahu tak sebenarnya anda boleh dapat tawaran kerja sebelum convo!

Nampak macam mustahil, tapi jika anda tahu rahsia-rahsia yang akan dikongsikan ini dan amalkan pasti anda berjaya dapat tawaran kerja. Selepas convo, terus masuk kerja!

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui 8 rahsia mudah dapat tawaran kerja sebelum convo.

7 RAHSIA DAPAT TAWARAN KERJA SEBELUM CONVO

Buat Kerja Part Time

Semasa berada di tahun akhir pasti pelajar akan mempunyai banyak masa yang lapang. Tidak kira pada tahun akhir atau pada cuti-cuti sem yang ada, cuba ada isikan masa dengan membuat kerja part time atau freelance yang berkaitan dengan bidang pengajian anda.

Contohnya anda boleh buat kerja freelance sebagai seorang pereka grafik, web designer, pelukis draf dan pelbagai pekerjaan yang sesuai. Gunakan bakat dan ilmu yang anda ada untuk bina portfolio kerja. Portfolio anda boleh digunakan untuk dipersembahkan semasa permohonan kerja nanti.

Bina Hubungan Baik Dengan Majikan Semasa Internship

Jangan jadikan latihan industri atau internship sebagai tugasan untuk lulus pengajian semata-mata. Semasa internship, bina hubungan baik dengan majikan sepanjang tempoh latihan. Bukan hanya hubungan, pastikan juga anda buat kerja sebaiknya walaupun ia sekadar latihan industri.

Tidak mustahil anda akan diambil kerja terus selepas tamat pengajian jika majikan semasa internship dah suka dengan anda.

Belajar Skil-skil Baru

Pada masa kini kebanyakan majikan akan cari pekerja yang berdikari dan boleh melakukan pelbagai kerja. Mereka tidak ada masa sebenarnya nak ambil fresh graduate bekerja dan ajar satu demi satu. Apa yang boleh anda lakukan mulai dari sekarang adalah cuba belajar pelbagai kemahiran jika ada masa terutama pada cuti sem.

Mahirkan diri anda dengan skil-skil yang sememangnya diperlukan majikan pada masa kini. Apa yang paling utama anda perlu asah bermula sekarang adalah soft skills anda.

Job Hunting Seawal Mungkin

Job hunting atau pencarian kerja ini boleh bermula selepas anda habis final exam semester akhir. Kalau boleh seawal mungkin. Contohnya anda habis exam bulan 6, bulan 3 dan boleh mohon kerja. Mohon sahaja sebanyak yang boleh tidak kira secara walk in atau menerusi email. Untuk contoh email memohon kerja yang mantap anda boleh lihat DI SINI.

Baca juga: Jam 6 Pagi Merupakan Waktu Paling Sesuai Untuk Anda Email Mohon Kerja. Ini Sebabnya

Sertai Career Fair

Sebenarnya ramai yang tak minat untuk ke career fair dan lebih memilih mohon kerja secara online. Tetapi ramai tak tahu sebenarnya career fair banyak sangat membantu. Career fair bukan sahaja untuk graduan yang telah tamat belajar, yang sudah tahun akhir pun boleh! Jika anda ke career fair, anda berpeluang untuk direct communication dengan HR company. Drop resume sebanyak yang boleh, mana tahu rezeki anda datang dari situ.

Sebelum terjah booth mana-mana company pastikan anda ada sedikit pengetahuan mengenai syarikat tersebut. Bila bersembang dengan HR ada lah nampak anda one step ahead daripada orang lain.

Ambil Peluang Yang Ada

Bila dan mohon kerja dari pelbagai syarikat kadang-kadang ada syarikat yang panggil temuduga dan tawarkan jawatan yang kita tak minat sangat. Jangan tolak temuduga tersebut dan pergi sahaja temuduga tu. Ambil pengalaman dan tengok macam mana temuduga tersebut berjalan dan soalan-soalan yang ditanya. Jadikan ia sebagai latihan untuk anda hadiri temuduga lain nanti.

Sekurang-kurangnya nanti untuk temuduga seterusnya anda lebih bertenang dan tahu cara-cara tackle soalan. Percayalah, sebaik sahaja anda pernah ditemuduga, temuduga berikutkan tidak akan menjadi masalah kepada anda lagi.

Connection

Ini bukan bermaksud anda masuk kerja melalui cable tau! Cuba tanya kenalan-kenalan anda yang sudah bekerja sekiranya syarikat mereka mempunyai kekosongan. Cuba sahaja mohon di syarikat tersebut kerana ada kerja kosong yang syarikat tidak iklankan.

Nak dapatkan sesuatu mestilah ada effort sedikit. Jika anda hanya duduk sahaja di rumah memang sampai bila-bila pun tak dapat kerja! Para graduan kena ingat yang kita yang perlu cari kerja kerana kerja tidak pernah cari kita.

Semoga bermanfaat!

Daftar Pencari Kerja
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Jawatan Kosong Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.