Portal Jawatan Kosong Terkini

Adakah Anda Boleh Dipecat Kerana Terlalu Banyak MC?

Pernah tak anda terfikir jika tiba-tiba sesuatu terjadi terhadap kesihatan anda? Anda dah habiskan hidup selama 8 tahun untuk pekerjaan anda yang anda suka. Namun semuanya berubah apabila anda disahkan menghidapi kanser perut. Anda terpaksa membuat rawatan yang kerap di hospital.

Dalam situasi ini, anda kena buat pilihan sama ada ambil cuti selama 6 bulan atau berhenti kerja. Tetapi jika dilihat kos rawatan, berhenti kerja bukanlah jawapannya. Namun disebalik dilema ini, tiba-tiba majikan anda hubungi anda dan beritahu bahawa mereka terpaksa memecat anda dengan alasan syarikat akan alami kerugian jika mereka biarkan anda kerap ambil cuti sakit nanti.

Boleh ke majikan membuat keputusan seperti itu? Boleh ke majikan pecat pekerja kerana pekerja ambil banyak sangat MC untuk dapatkan rawatan?

Untuk menjawab persoalan ini, ikuti perkongsian di bawah.

BOLEH KE MAJIKAN PECAT PEKERJA KERANA AMBIL BANYAK MC?

Mendapatkan cuti sakit adalah hak setiap pekerja. Menurut Seksyen 60F Akta Kerja 1955, setiap pekerja akan diberikan cuti sakit minimum sebanyak 14 hari setahun (jika anda bekerja kurang dari 2 tahun). Jumlah cuti sakit tu akan meningkat berdasarkan berapa lama anda bekerja.

Akta ni seterusnya menyatakan yang anda kena dapatkan MC daripada doktor untuk memohon cuti sakit. Tapi ada juga kemungkinan yang anda tak boleh dapatkannya (sebab masalah jarak dan sebagainya).

Dalam kes macam ni, majikan masih tidak boleh pecat atau ambil tindakan terhadap anda. Sebabnya, anda berhak ambil cuti sakit dalam keadaan yang munasabah.

Macam mana kalau anda perlukan cuti sakit lebih dari sehari?

Jika anda perlukan cuti sakit lebih dari sehari juga majikan masih tidak boleh pecat anda. Sebabnya, Seksyen 20, Akta Perhubungan Perusahaan 1967 melindungi pekerja dari dipecat secara tak adil.

“Di mana seorang pekerja … menganggap bahawa dia telah diberhentikan tanpa sebab atau alasan oleh majikannya, dia boleh membuat perwakilan secara bertulis kepada Ketua Pengarah untuk mendapatkan semua kerjanya …

Dalam situasi seperti ini, kalau anda sakit sebab kena cacar air atau patah tulang dan perlu cuti lebih dari sehari sebab nak tunggu sembuh, majikan anda tidak boleh memecat anda sesuka hati. Sebabnya, anda masih ada hak mendapat cuti sakit dengan MC dari doktor.

Macam mana untuk pekerja yang ada penyakit yang tidak boleh disembuhkan?

Contohnya jika anda diserang strok atau lumpuh yang pastinya menghalang anda dari bekerja. Situasi ni juga jadi tak adil untuk syarikat dan majikan, kalau mereka terus menggaji anda sebagai pekerja.

Jadi dalam situasi sebegini, konsep Medical Board Out akan digunapakai. Majikan dibenarkan untuk memberhentikan pekerja mereka kerana alasan perubatan jika mereka boleh kemukakan faktor-faktor berikut:

  • Sifat atau jenis penyakit yang dialami oleh pekerja.
  • Tempoh ketidakhadiran semasa tempoh pemulihan.
  • Impak ketidakhadiran kepada syarikat dan pekerja lain.
  • Sifat kerja pekerja yang sakit.

Ini cuma beberapa faktor yang majikan perlu buktikan, sebelum menamatkan kontrak pekerjaan anda. Tapi apa yang kita semua kena tahu, memecat pekerja mestilah jadi pilihan terakhir.

ANDA BERHAK SAMAN MAJIKAN DAN SYARIKAT ANDA

Jika anda merasakan anda dalam situasi dipecat secara tidak adil hanya kerana anda sakit, anda boleh bawa kes anda ke Mahkamah Perusahaan.  Seksyen 30(5) Akta Perhubungan Perusahaan 1967 menyatakan:

“Mahkamah hendaklah bertindak mengikut ekuiti, hati nurani yang baik dan merit penting kes tanpa mengambil kira bidang teknikal dan undang-undang.”

Pada asasnya, mahkamah akan mengambil kira kebajikan pekerja yang dah dipecat secara tidak adil. Tapi apa yang anda kena ingat adalah, aduan tu mesti dibuat dalam tempoh 60 hari selepas dipecat. Kalau mahkamah dapati yang anda telah dipecat secara tidak adil, anda akan menerima manfaat-manfaat tertentu.

Pekerja yang dipecat secara tak adil berhak menuntut apa yang dinyatakan di bawah Peraturan Kerja (Faedah-faedah Penamatan dan Rentikerja Sentara) 1980. Bagaimanapun, ada sesetengah syarikat yang mempunyai polisi dan peraturan mereka sendiri tentang faedah penamatan kerja. Jadi, apa yang terbaik periksalah dengan syarikat anda dulu.