Portal Jawatan Kosong Terkini

Cara Menjawab Soalan Temuduga Dengan Mudah Dan Berkesan Menggunakan Kaedah STAR

Jawab Soalan Temuduga Dengan Mudah Dan Berkesan Menggunakan Kaedah STAR

Calon temuduga yang menggunakan kaedah STAR untuk menjawab soalan ketika temuduga dapat membantu mereka menjawab soalan dengan jelas dan ringkas dan mengaitkannya dengan situasi kehidupan seharian.

Melalui perkongsian ini, anda akan mendapat tips untuk memanfaatkan kaedah STAR untuk sesi temuduga yang seterusnya.

Soalan Tingkah Laku

Soalan tingkah laku ini ditanya oleh bakal majikan ketika sesi temuduga kerana mereka ingin menilai tingkah laku anda dalam situasi pekerjaan anda yang terdahulu.

Kebiasannya soalan ini bersifat terbuka dan mereka akan meminta anda untuk berkongsi cerita atau contoh daripada pekerjaan anda yang sebelumnya.

Untuk memberikan respon dengan lebih ringkas dan yakin, gunakan kaedah STAR (Situation, Task, Action, Result) atau Situasi, Tugas, Tindakan, Hasil untuk menjawab setiap soalan tersebut.

Contoh Soalan Temuduga STAR

Berikut adalah beberapa contoh soalan tingkah laku yang mungkin ditanyakan ketika temuduga :

  • Huraikan ketika anda perlu menyampaikan berita buruk. Bagaimana anda melakukannya?
  • Berikan contoh dimana anda harus membuat keputusan yang sukar. Apa yang kamu lakukan?
  • Kongsi cerita tentang kegagalan anda. Apa yang anda pelajari dari pengalaman tersebut
  • Huraikan ketika anda berada di bawah tekanan di tempat kerja. Bagaimana reaksi anda?
  • Ceritakan kesilapan yang telah anda buat. Bagaimana anda mengatasinya?
  • Kongsikan contoh ketika anda menghadapi masalah yang sukar di tempat kerja. Bagaimana anda menyelesaikan masalah ini
  • Terangkan situasi di mana anda menggunakan data atau logik untuk membuat cadangan.
  • Beritahu saya ketika anda tidak bersetuju dengan pegawai atasan anda. Bagaimana anda menyelesaikannya.
  • Beritahu saya bagaimana anda menetapkan dan mencapai matlamat tertentu.

Bagaimana Kaedah STAR Berfungsi?

Kaedah STAR membantu anda menerangkan jawapan serta jalan penyelesaian dengan ringkas dan mudah untuk difahami melalui perkara berikut :

Situation (Situasi)

Tetapkan pentas untuk cerita dengan berkongsi konteks mengenai situasi atau cabaran yang anda hadapi. Kongsikan sebarang maklumat yang berkaitan.

Contoh : “Dalam jawatan terakhir saya sebagai pereka utama, kumpulan saya kekurangan staf dan mempunyai banyak tugasan yang perlu diselesaikan. Pengurus akaun menetapkan tarikh akhir yang tidak realistik dan menyebabkan seluruh ahli kumpulan saya tertekan dan tidak bersemangat.”

Task (Tugasan)

Huraikan tanggungjawab atau peranan anda dalam sesuatu situasi atau cabaran.

Contoh: “Sebagai ketua pasukan, peranan saya bukan sahaja memastikan ahli kumpulan saya menyiapkan tugsan mengikut tarikh tetapi juga untuk menyampaikan maklumat ke jabatan lain dan memastikan ahli kumpulan saya sentiasa bermotivasi.”

Action (Tindakan)

Terangkan bagaimana anda menangani situasi atau mengatasi cabaran yang datang kepada anda. Sekiranya tindakan itu dilakukan secara berkumpulan, fokuskan pada usaha anda.

Contoh : “Saya mengatur jadual dengan lebih baik untuk memastikan semua tugasan yang diberikan siap sebelum tarikh akhir. Saya juga berjumpa dengan pengurus akaun dan kemaskini setiap perjalanan terkini tugasan yang diberikan.”

Result (Keputusan)

Apa hasil yang anda capai melalui tindakan anda? Nyatakan kejayaan anda atau berikan contoh sebagai bukti.

Contoh : “Melalui komitmen yang diberikan serta pembahagian tugas yang lebih efisien, semua tugasan yang diberikan dapat disiapkan lebih awal sebelum tarikh akhir yang ditetapkan oleh pengurus. Untuk tugas pada suku tahun yang berikutnya, kami semua dapat menyiapkan tugasan yang diberikan selama 2 hari sahaja daripada tempoh yang diberikan.”

Cara Menjawab Soalan Menggunakan Kaedah STAR

Berikut adalah 3 contoh soalan dan cara menjawab soalan menggunakan kaedah STAR :

Kongsikan contoh anda menghadapi masalah yang sukar di tempat kerja. Bagaimana anda selesaikan masalah tersebut?

“Saya bekerja sebagai pengurus di sebuah pasaraya. Seorang pelanggan membeli pakaian secara online. Salah seorang rakan saya secara tidak sengaja meletakkan pakaian itu di ruang pameran dan pelanggan lain membelinya. Saya menelefon pelanggan saya dan menyatakan kesilapan saya. Saya membuat tempahan yang baru dan meletakkan kad terima kasih serta meminta maaf kepada pelanggan saya. Akhirnya pelanggan berpuas hati dengan perkhidmatan saya dan memberikan ulasan lima bintang di dalam review di laman web pasaraya.”

Huraikan ketika anda berada di bawah banyak tekanan di tempat kerja. Apa reaksi anda?

“Sebagai eksekutif akaun, salah seorang rakan sekerja saya berhenti begitu sahaja setelah mendapatkan pelanggan yang terbesar yang pernah diambil oleh firma kami. Walaupun saya sudah menguruskan banyak akaun, saya juga diberi pelanggan yang baru. Saya tahu jika kami kehilangan perjanjian ini, maka kami tidak akan mencapai sasaran suku tahunan. Saya berikan komitmen sepenuhnya untuk pelanggan serta membuat panggilan pada waktu malam dan hujung minggu sehingga projek itu dihantar. Pelanggan begitu kagum dengan komitmen saya, mereka segera menandatangani kontrak tahunan yang menjana RM5 juta pada syarikat.”

Ceritakan kesilapan yang telah anda buat. Bagaimana anda mengatasinya?

“Saya bekerja sebagai pekerja sambilan untuk sebuah syarikat pengurusan acara dan saya bertanggungjawab untuk memesan jambangan bunga untuk acara peribadi yang dihoskan oleh pelanggan VIP. Malangnya, saya tersalah maklumat dan jambangan bunga tersebut tidak sampai 2 jam sebelum acara dijalankan. Saya mengakui kesalahan saya kepada majikan dan saya berusaha mengambil bunga dari kedai lain dan menyerahkannya 30 minit sebelum acara dijalankan. Pelanggan tidak pernah tahu mengenai masalah ini dan saya mendapat penghargaan daripada majikan saya.”

Jika anda mendapat soalan tingkah laku seperti diatas, gunakan kaedah STAR untuk memberikan jawapan yang menarik dan ringkas. Pastikan jawapan anda jujur ​​dan sampaikan cerita yang positif sahaja.

Manfaatkan kaedah STAR ini setiap kali anda menghadapi temuduga. Ia sangat membantu anda untuk memberikan jawapan yang bernas kepada majikan anda. Semoga berjaya.

Adakah anda bakal menghadapi temuduga untuk kenaikan pangkat? Dapatkan tips yang berkesan untuk berjaya dalam temuduga seterusnya dinaikkan pangkat seperti yang anda inginkan disini.