Portal Jawatan Kosong Terkini

Tips Untuk Lulus Temuduga Terbuka Dan Dipanggil Berkerja

0 1,147

Apa Itu Temuduga Terbuka?

Temuduga terbuka adalah salah satu jenis temuduga yang sangat mencabar buat kebanyakan pencari kerja. Ini adalah kerana terdapat ramai orang yang akan hadir untuk temuduga ini dan pastinya ramai calon akan lakukan yang terbaik agar berjaya mendapat jawatan yang dipohon.

Namun, apa yang menariknya disini pihak majikan sebenarnya membuka banyak kekosongan jawatan untuk diisi. Jadi, anda mempunyai peluang yang luas untuk mendapat kerja tersebut walaupun ramai calon yang lain.

Apa Yang Perlu Dilakukan Jika Pergi Temuduga Terbuka?

Anda tidak perlu pening untuk memikirkan apakah yang perlu anda lakukan sekiranya ingin hadir ke temuduga terbuka tersebut.

Sama seperti persiapan temuduga yang lain, anda hanya ikuti langkah-langkah yang dikongsikan ini.

Pakaian Yang Boleh Dipakai

Pakai pakaian yang bersesuaian dengan jawatan yang anda pohon. Sekiranya industri perkilangan yang membuat temuduga tersebut, lihat dahulu jawatan yang ditawarkan. Sekiranya melibatkan hal pentadbiran atau perkeranian, anda boleh pakai pakaian smart kasual atau pakaian mengikut kod pejabat. Tetapi apa jua pekerjaan, digalakkan anda memakai pakaian yang sesuai dan berkasut tutup.

Baca ini juga : Warna Pakaian Yang Sesuai Untuk Temuduga

Dokumen yang perlu dibawa

Bawa dokumen penting seperti sijil, resume dan cover letter yang dibuat beberapa salinan untuk diberikan kepada penemuduga. Jangan lupa membawa pen kerana anda perlu mengisi borang sebelum anda dipanggil masuk temuduga. Sediakan juga beberapa keping gambar berukuran pasport kerana sesetengah syarikat mungkin meminta anda untuk melekatkan gambar pada borang permohonan.

Tiba lebih awal

Setkan minda anda untuk sampai lebih awal ke tempat temuduga. Ini kerana setiap kali diadakan temuduga terbuka sesuatu jawatan, calon yang hadir terlalu ramai dan tidak dijangka. Jika anda sampai awal, anda boleh mendaftar lebih awal daripada orang lain dan boleh masuk temuduga lebih awal berbanding orang lain.

Bersedia untuk menjawab soalan

Anda pasti mengetahui tarikh dan waktu yang tepat bila temuduga akan dijalankan. Jadi anda boleh membuat beberapa persediaan untuk menjawab soalan yang berkaitan dengan jawatan tersebut.

Anda boleh mendapatkan maklumat berkaitan pekerjaan tersebut secara online melalui laman web syarikat dan berlatih untuk menjawab soalan. Sekiranya jawatan tersebut berkaitan kemahiran mengendalikan mesin, anda boleh bersedia dengan jawapan berkaitan kemahiran anda. Juga ceritakan pengalaman kerjaya anda untuk memastikan anda layak menjawat jawatan tersebut.

Menunggu dengan sabar

Jika calon temuduga ramai, anda dinasihatkan untuk sabar menunggu nama anda dipanggil untuk temuduga. Anda berkemungkinan untuk hadir semula temuduga pada keesokan harinya sekiranya masa untuk temuduga pada hari tersebut telah tamat.

Pastikan maklumat yang anda isi pada borang permohonan adalah betul dan tepat supaya pihak syarikat boleh menghubungi anda untuk temuduga semula.

Susulan Selepas Temuduga

Selepas anda selesai menghadapi temuduga, ambil sedikit masa untuk bertemu sebentar dengan penemuduga. Ingatkan mereka bahawa mereka telah menemuduga bagi jawatan yang tersebut. Minta bisnes kad mereka dengan cara yang baik dan bina networking dengan penemuduga. Anda boleh menghantar emel susulan kepada penemuduga serta ucapkan terima kasih kerana telah menemuduga anda.

Jangan lupa untuk meletakkan maklumat diri anda pada emel. Sekurangnya penemuduga boleh mengingati anda adalah calon yang telah ditemuduga sebelum ini. Mungkin dengan cara ini boleh menonjolkan diri anda sebagai calon sesuai yang mempunyai kemahiran komunikasi yang mereka perlukan.

Apa Yang Perlu Dilakukan Jika Pergi Temuduga Terbuka?

Semoga perkongsian ini membantu anda sekiranya anda tidak pasti bagaimanakah untuk menghadapi temuduga terbuka yang akan anda lalui.

Daftar Pencari Kerja
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Jawatan Kosong Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.