Portal Jawatan Kosong Terkini

Contoh Surat Aduan Ke Jabatan Buruh Seandainya Anda Diberhentikan Kerja Tanpa Sebab Oleh Majikan Di Masa PKP

0 684

Pandemik COVID-19 yang sedang melanda dunia termasuk Malaysia merupakan krisis kesihatan yang mengancam kelangsungan dan kesejahteraan hidup masyarakat dunia. Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)  banyak isu mengenai pekerjaan kita dapat lihat.

Banyak industri terjejas akibat daripada PKP dan menyebabkan mereka mengalami kerugian yang banyak. PKP ini memberi impak kepada majikan dan pekerja sehinggakan ada pekerja yang diberhentikan dan diberi cuti tanpa gaji.

Namun sebenarnya majikan tidak boleh sewenang-wenangnya memberhentikan pekerja.

Bagi pekerja yang telah diberhentikan kerja sepanjang PKP ini tanpa sebab, anda boleh buat aduan kepada Jabatan Tenaga Kerja (JTK) dengan membuat surat aduan.

Berikut adalah contoh surat aduan yang boleh pekerja gunakan untuk membuat aduan ke JTK melalui email.

CONTOH SURAT ADUAN DIBERHENTIKAN KERJA

Anda boleh gunakan contoh draf surat di bawah untuk membuat aduan ke Jabatan Tenaga Kerja jika diberhentikan kerja oleh majikan tanpa sebab.

Anda boleh juga tambah lagi maklumat yang perlu anda kemukakan dan padam apa yang tidak perlu di dalam surat tersebut.

Setelah anda sediakan surat aduan seperti di atas dan save dalam bentuk PDF, hantar ke alamat email [email protected]  Lampirkan sekali dengan Offer Letter/Employment Letter, Termination Letter, Memo Majikan Gaji Dipotong, Email oleh majikan mengenai Unpaid Leave atau apa-apa dokumen yang boleh dijadikan fakta hujah berkenaan isu anda dan majikan.

Semoga perkongsian ini bermanfaat dalam memberi idea kepada anda untuk membuat surat aduan kepada JTK jika anda diberhentikan kerja tanpa sebab. Ingat, majikan tidak selalunya betul. Walaupun kuasa mereka lebih besar, kita juga mempunyai hak untuk bersuara kerana tindakan memberhentikan kerja ini adalah bercanggah dengan perintah dan saranan kerajaan kepada pihak majikan supaya mengekalkan pekerja-pekerja dalam tempoh PKP ini.

Daftar Pencari Kerja
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Jawatan Kosong Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.