Portal Jawatan Kosong Terkini

Contoh Template Resume Korporat

Tahukah anda bahawa terdapat pelbagai cara untuk anda hasilkan resume contohnya seperti secara formal, secara fancy, secara simple dan sebagainya? Hal ini perlulah disesuaikan dengan kerjaya yang anda pohon itu.

Sebagai contoh, jika anda memohon jawatan graphic designer, resume yang perlu anda hasilkan adalah resume fancy yang bercorak menarik dan kreatif.

Salah satu contoh jenis resume adalah resume korporat. Resume korporat adalah resume khas yang digunakan untuk kerjaya korporat seperti marketing manager, marketing asisstant dan sebagainya. Untuk kerjaya-kerjaya seperti ini, anda perlulah menggunakan resume korporat bagi tujuan memohon kerja.

CIRI-CIRI RESUME KORPORAT

Resume korporat tidaklah formal sepenuhnya. Hal ini bermakna anda bebas untuk memilih corak yang pelbagai serta warna-warni dalam menghasilkan resume ini. Resume jenis ini boleh dihasilkan secara kreatif tetapi ingat pemilihan corak serta warna haruslah sesuai.

Perkataan-perkataan yang digunakan haruslah simple dan mudah difahami majikan. Jangan guna ayat yang berbelit-belit kerana majikan akan pening memikirkan apa yang hendak anda sampaikan. Jangan juga tulis resume seperti tulis karangan kerana majikan tidak ada banyak masa untuk membaca resume anda.

APAKAH ITU RESUME KORPORAT?

Resume korporat adalah resume khas yang digunakan untuk memohon kerjaya-kerjaya bercorak korporat. Resume jenis korporat berbeza daripada resume biasa kerana coraknya yang lebih kreatif dan ayat pada butiran maklumatnya yang lebih simple.

BILAKAH RESUME KORPORAT DIGUNAKAN?

Sudah tentu anda perlu menyediakan resume korporat semasa anda memohon pekerjaan dalam bidang ini. Semasa sesi temuduga bagi jawatan-jawatan ini juga, anda perlu membawa resume ini supaya majikan mengetahui butiran maklumat diri anda.

CONTOH TEMPLATE RESUME KORPORAT

Berikut merupakan template resume korporat

1.) Contoh Template Resume Korporat 1

Berikut merupakan contoh template resume korporat yang pertama.

2.) Contoh template Resume Korporat 2

Berikut merupakan contoh template resume korporat yang kedua.

3.) Contoh Template Resume Korporat 3

Berikut merupakan contoh template resume korporat 3

Bagi anda yang sedang mencari kerja dan perlu menulis resume dalam jawatan yang dipohon itu, nasihat daripada kami ialah anda perlulah lihat contoh template resume tersebut terlebih dahulu untuk mengetahui struktur serta bentuk resume itu.

Baca terlebih dahulu artikel ini untuk melihat sendiri contoh template resume korporat yang disediakan. Selamat berjaya!