Portal Jawatan Kosong Terkini

Contoh Template Resume Graphic Designer

Graphic Designer ataupun dalam Bahasa Melayu digelar sebagai pereka grafik merupakan satu bidang kerja yang sangat memerlukan kreativiti, kekemasan dan juga kecantikan. Bukan calang-calang orang boleh menceburi bidang ini sebenarnya kerana ia memerlukan minat serta kreativiti yang mendalam.

Bersesuaian dengan itu, resume untuk memohon kerja dalam bidang ini juga mestilah dibuat dengan kreatif, kemas dan juga cantik. Resume untuk kerjaya dalam bidang graphic designer tidak boleh dibuat secara sambil lewa kerana kekemasan serta kreativiti turut diambil kira.

Seperti mana anda kreatif membuat sesuatu kerja yang melibatkan seni, begitu jugalah anda perlu kreatif dalam membuat resume bagi jawatan yang berkaitan dengan graphic designer.

Antara elemen yang perlu diambil perhatian dalam membuat resume graphic designer adalah seperti warna, corak, background design serta struktur ayat yang digunakan. Kesemua elemen ini mestilah sesuai dengan graphic designer.

Pertama, bagi elemen warna. Warna yang digunakan mestilah sesuai dan mudah untuk dibaca oleh penemuduga. Jangan sampai terlalu kreatif hingga penemuduga terpaksa berpedih mata hanya untuk membaca tulisan anda pada resume.

Bagi corak pula, corak yang dipilih perlulah up to date atau dalam erti kata lain ialah moden serta kontemporari dan sesuai dengan bidang kerjaya yang dipohon. Struktur ayat pula perlu mudah dan simple. Jangan sesekali tulis karangan dalam resume.

Tidak menjadi kesalahan sekiranya anda tidak meletakkan background design tetapi anda akan memperoleh markah bonus sekiranya anda meletakkannya. Jadi, nasihat kami, letakkanlah background ini. Bukannya susah pun, anda hanya perlu gunakan software seperti canva.com, Picturearts dan sebagainya. Background design juga mestilah sesuai dan tidak terlalu complicated.

APAKAH ITU RESUME GRAPHIC DESIGNER DAN BILAKAH RESUME INI DIGUNAKAN?

Seperti yang telah diterangkan di atas, resume graphic designer adalah resume khas yang digunakan untuk kerjaya dalam bidang graphic designer. Jadi, resume ini diperlukan ketika anda memohon pekerjaan yang melibatkan bidang graphic designer.

Namun, terdapat juga beberapa kerjaya alam bidang lain yang turut memerlukan resume jenis ini contohnya seperti bidang seni visual, photography dan lain-lain.

CONTOH TEMPLATE RESUME GRAPHIC DESIGNER

Untuk memudahkan anda serta sebagai panduan buat anda, kami sediakan contoh template resume graphic designer buat anda. Antara contoh-contohnya adalah seperti berikut:

1.) Contoh Template Resume Graphic Designer 1

Berikut merupakan contoh template resume graphic designer yang pertama.

2.) Contoh Template Resume Graphic Designer 2

Berikut merupakan contoh template resume graphic designer yang kedua.

3.) Contoh Template Resume Graphic Designer 3

Berikut merupakan contoh template resume graphic designer yang ketiga.Kami berharap semoga artikel ini dapat memberikan sedikit-sebanyak manfaat dalam usaha anda untuk menulis resume graphic designer ini. Selamat menulis resume!

You might also like