Portal Jawatan Kosong Terkini

Tidak Yakin Untuk Menghadiri Interview Bahasa Inggeris? Anda Boleh Praktis Cara Yang Kami Kongsikan Disini

Jika diikutkan hampir semua temuduga kerja dalam sektor swasta adalah dalam Bahasa Inggeris. Ada juga yang temuduga dalam Bahasa Melayu, tetapi tak banyak. Manakala temuduga kerajaan pula, calon memang akan ditanya dalam Bahasa Melayu, tetapi ada juga 1 – 2 soalan calon akan disoal dalam Bahasa Inggeris.

Baca juga: Soalan Temuduga Kerajaan Dalam Bahasa Melayu Atau Bahasa Inggeris? Ini Perkara Yang Anda Kena Tahu

Anda tidak berasa yakin untuk berbahasa Inggeris dalam temuduga? Jika ya, anda patut lakukan beberapa persediaan sebelum tiba hari temuduga sebenar.

PERSEDIAAN JAWAB SOALAN TEMUDUGA DALAM BAHASA INGGERIS

Baca Suarat Khabar / Artikel Dalam BI

Amalkan tabiat suka membaca surat khabar atau artikel dalam Bahasa Inggeris. Lebih banyak anda membaca, lebih banyak perkataan yang anda akan faham. Apabila anda faham, anda juga mudah untuk bertutur dalam Bahasa Inggeris.

Tak Faham, Terus Buka Kamus

Sambil-sambil membaca surat khabar atau artikel dalam BI, letakkan kamus di sebelah anda. Jika tidak faham satu-satu ayat, jangan malas. terus buka kamus ataupun Google Translate. Tidak susah pun nak faham Bahasa Inggeris ni. Kena rajin sahaja, jangan sombong dah tak tahu, tak mahu rujuk pula.

Dengar Lagu Inggeris

Selain membaca dengan menggunakan penglihatan, dengan mendengar juga lebih mudah untuk masuk ke dalam kepala. Lebih kerap anda mendengar laju Bahasa Inggeris, lebih mudah anda faham jika anda mendengar soalan temuduga dalam Bahasa Inggeris.

Sambil-sambil dengar, hayati setiap patah lirik lagu dan susunan ayat.

Tonton Filem BI

Jangan asyik nak tonton drama melayu sahaja, filem atau drama Inggeris juga ada baiknya. Sambil menonton, sambil belajar. Kaedah ini adalah satu kaedah yang paling seronok dan paling tidak bosan. Hayati setiap patah perkataan yang dikeluarkan. Sambil-sambil tonton, cuba anda ulang balik perkataan yang pelakon keluarkan sebagai praktis.

Berlatih Bercakap Dalam BI

Bertutur dalam Bahasa Inggeris sangat membantu anda lebih yakin dan mampu berpetah dalam temuduga nanti. Biasakan bercakap BI dengan kawan-kawan. Tidak kira untuk suka-suka atau secara serius. Jangan hiraukan grammar, yang penting anda ada keyakinan nak bercakap dalam BI.

Jika masih tidak yakin untuk bercakap dengan rakan-rakan, anda boleh juga cuba bercakap dengan cermin. Ini pun dikira cara belajar juga.

Belajar Balik Basic Grammar

Cuba buka balik buku-buku BI yang lama atau adik-adik punya. Belajar balik sedikit-sedikit basic grammar Bahasa Inggeris. Lumrah pemikiran ramai orang yang tidak berasa yakin untuk berbahasa Inggeris adalah kerana takut Grammar salah.

Jangan kira Grammar atau cari kesalahan. Apa yang penting sekali adalah anda YAKIN bercakap dalam Bahasa Inggeris. Orang-orang luar negara pun bercakap belum tentu Grammar mereka betul!

Calon kena ingat, apa yang dilihat semasa temuduga adalah keyakinan diri calon menjawab setiap soalan yang ditanya. Oleh itu, penting untuk calon berlatih berasa YAKIN menjawab soalan