Portal Jawatan Kosong Terkini

Contoh Template Resume Profesional

Anda sedang dalam usaha untuk menulis resume tetapi menghadapi masalah kerana tidak tahu bagaimana? Jangan bimbang! Apa yang anda perlukan hanyalah melihat contoh resume terlebih dahulu untuk memastikan anda mendapat idea serta panduan untuk menulis resume ini.

Terdapat pelbagai kategori resume yang boleh anda temui dan salah satu daripadanya adalah resume profesional. Dalam artikel ini akan disediakan beberapa Contoh Template Resume Profesional untuk tatapan anda.

APAKAH ITU RESUME PROFESIONAL?

Resume jenis ini adalah berkaitan dengan kerjaya profesional seperti Customer Service dan lain-lain lagi. Resume bagi kerjaya-kerjaya profesional ini mestilah dalam bentuk formal dan bukannya berbentuk fancy iaitu dipenuhi dengan corak serta warna yang pelbagai.

Sesuai dengan kategori kerjaya tersebut iaitu profesional, resumenya juga mestilah ditulis dengan cara penulisan yang profesional. Penulisan secara profesional di sini bukanlah bermaksud menggunakan ayat yang berbunga-bunga dan panjang seperti esei tetapi olahan ayat mestilah berbentuk formal dan sesuai dengan situasi kerjaya yang dipohon itu.

BILAKAH RESUME PROFESIONAL DIPERLUKAN?

Resume profesional suda pasti diperlukan semasa anda ingin memohon pekerjaan dalam bidang-bidang profesional. Ketika anda mengisi permohonan kerja itu, serahkan sekali resume profesional yang telah anda buat.

Selain itu, anda juga perlulah membawa resume ini ketika anda menghadiri temuduga bagi kerja tersebut. Tidak dinafikan sesetengah majikan tidak memerlukan resume anda semasa hari temuduga kerana mereka sudah ada resume anda tetapi sebagai langkah berjaga-jaga, bawalah juga resume bersama anda pada hari tersebut.

CONTOH TEMPLATE RESUME PROFESIONAL

Berikut kami sediakan tiga contoh template resume profesional. Jika anda perhatikan denganbetul, anda akan dapati susunan dan olahan ayat dalam ketiga-tiga resume ini semuanya berbentuk formal. Begitu juga dengan design resume-resume ini. Kesemua design adalah berbentuk formal.

1.) Contoh Template Resume Profesional 1

Berikut merupakan contoh template resume profesional yang pertama.

2.) Contoh Template Resume Profesional 2

Berikut merupakan contoh template resume profesional yang kedua.

3.) Contoh Template Resume Profesional 3

Berikut merupakan contoh template resume profesional yang ketiga.

Begitulah ketiga-tiga contoh template resume profesional yang boleh kami kongsikan bersama anda. Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada anda yang sedang dalam usaha menulis resume. Selamat berjaya!