Portal Jawatan Kosong Terkini

”Kenapa Anda Mahukan Pekerjaan Ini?”. Kami Ajar Anda Cara Jawab Soalan Ini

Mengapa Anda Mahukan Pekerjaan Ini?

Walaupun soalan ini kelihatan mudah tetapi ia menjadi rumit sekiranya anda tidak membuat persiapan untuk menjawab soalan ini.

Majikan bertanyakan soalan ini untuk melihat sama ada anda ada membuat kajian mengenai syarikat dan ia membuktikan bahawa anda sesuai serta berminat untuk bekerja di syarikat tersebut.

Majikan akan memastikan anda matlamat kerjaya anda selaras dengan matlamat yang ingin mereka capai.

‘Jual Diri’ Kepada Majikan

Gunakan soalan ini sebagai peluang untuk ‘menjual diri’ anda kepada majikan. Fokus dan senaraikan kekuatan majikan berdasarkan maklumat yang anda perolehi.

Ketengahkan matlamat kerjaya anda, ceritakan kelebihan dan kemahiran anda mengikut keperluan yang diinginkan mereka.

Ceritakan satu persatu dengan penuh keyakinan agar majikan tahu anda sangat sesuai dengan jawatan tersebut.

Tips Menjawab Soalan Dengan Baik

Dapatkan maklumat syarikat 

Penemuduga suka sekiranya jawapan yang anda berikan menunjukkan anda membuat beberapa kajian mengenai syarikat. Pastikan anda mengetahui beberapa maklumat asas mengenai syarikat dan pekerjaan yang dipohon. Melalui cara ini, semasa anda menjawab soalan ini pastikan anda dapat menyebut beberapa aspek-aspek tentang syarikat yang menarik bagi anda.

Mengapa anda sesuai

Nyatakan mengapa anda sesuai dengan jawatan tersebut. Senaraikan keperluan pekerjaan tersebut dan sesuaikan dengan pengalaman dan kelayakan anda. Berikan contoh pencapaian yang sesuai daripada pekerjaan anda sebelumnya.

Resume yang ringkas dan padat

Berikan resume yang ringkas dan padat kepada bakal majikan anda. Walaupun anda mempunyai banyak pengalaman untuk dimasukkan ke dalam resume, masukkan pengalaman yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon sahaja. Anda boleh menceritakan pengalaman yang lain sekiranya diminta oleh penemuduga.

Nyatakan sumbangan anda

Ketika menjawab soalan ini,pastikan anda menumpukan bagaimana kelebihan dan kemahiran anda memberi sumbangan kepada syarikat dan bukan apa sumbangan syarikat kepada anda.

Buat persediaan temuduga anda dengan mendapatkan maklumat mengenai syarikat yang bakal anda temuduga agar anda boleh menjawab soalan ini mengikut jawapan yang diinginkan oleh majikan.

Manfaatkan tips yang dikongsikan ini agar anda berjaya menjawab soalan yang dikemukakan ketika temuduga.