Portal Jawatan Kosong Terkini

6 Industri Yang Masih Memberi Peluang Pekerjaan Di Zaman Covid19

Penularan Covid-19 menyaksikan satu demi satu hotel terpaksa mengambil keputusan perit dengan menghentikan operasi mereka susulan impak pandemik itu terhadap industri perhotelan negara.

Ini bermakna ribuan atau mungkin puluhan ribu pekerja hilang punca pendapatan apabila hotel atau pusat penginapan tersebut gulung tikar, malah ada mula mengenang nasib mereka yang bagaikan telur di hujung tanduk.

Bukan sahaja industri perhotelan yang terjejas akibat pandemik ini, malah industri penerbangan dan banyak lagi terjejas. Sekiranya anda merupakan salah seorang pekerja yang kurang bernasib baik dibuang kerja akibat pandemik, anda perlu tahu ada lagi industri yang masih ambil pekerja.

6 INDUSTRI YANG MASIH AMBIL PEKERJA

1 E-Commerce

Memang tidak dapat dinafikan zaman sekarang penggunaan e-commerce seperti Lazada dan Shoppee adalah satu perkara yang biasa dalam kehidupan semua orang tidak kira golongan. Tambahan musim-musim pandemik ini pengguna lebih memilih untuk shopping secara online sahaja.

Sekiranya anda dibuang kerja dan sudah buntu nak buat apa, anda boleh cuba ceburi diri dalam bidang perniagaan dalam e-commerce. Jangan fikir susah dahulu, yang penting adalah anda usaha. Memang tidak dinafikan perniagaan di ecommerce adalah sangat menguntungkan.

2 Logistik

Bila dah pembelian barang secara online kini semakin berleluasa, semestinya penggunaan perkhidmatan penghantaran juga semakin meningkat. Jika anda lihat, perkhidmatan logistik di negara kita kini semakin sibuk menguruskan bungkusan yang terlalu banyak terutama semasa musim perayaan.

Banyak syarikat logistik yang menawarkan jawatan sebagai ‘runner’ untuk hantar bungkusan yang terlalu banyak. Contohnya J&T Express, Pos Laju dan banyak lagi.

3 Delivery Services

Pasti semua sudah kenal dengan delivery services yang ada di Malaysia seperti Foodpanda, Grabfood, Lalamove dan lain-lain kan? Jangan pandang rendah dengan pekerjaan ini. Jika anda rajin ambil order untuk delivery, pendapatan bulanan anda boleh cecah RM5,000 sebulan!

4 Peruncitan

Barang keperluan harian memang tidak akan pernah berhenti dicari. Cuba lihat balik saat awal-awal pengumuman PKP, ramai yang panic shopping menyebabkan pasaraya menjadi sesak. Sehingga kini, industri peruncitan masih tidak terjejas dengan pandemik Covid-19.

Jadi anda boleh cuba memohon kerja di pasaraya yang ada tidak kisah secara sepenuh masa atau separuh masa.

6 Kesihatan

Ubat-ubatan, rawatan dan keperluan kesihatan yang lain antara keperluan yang tidak mungkin dikurangkan walaupun masalah ekonomi berlaku. Kita semua memang sudah terbiasa dari dulu jika sakit sahaja pasti akan cari ubatnya. Tambahan orang-orang zaman sekarang hanya mengharapkan ubat-ubatan untuk menyembuhkan sesuatu penyakit. Jadi, orang tidak akan pernah berhenti cari ubat-ubatan untuk kekal sihat.

Anda boleh cuba mohon kerja yang ditawarkan di farmasi, klinik dan kedai-kedai ubatan yang menawarkan pekerjaan yang boleh anda lakukan.

Sebenarnya masih banyak industri yang masih mengambil pekerja walaupun pendapatan mereka agak terjejas. Namun, anda dinasihatkan untuk memilih untuk bekerja di industri yang betul-betul kukuh supaya risiko dibuang kerja apabila berlaku sesuatu adalah kurang.

Semoga bermanfaat!