Portal Jawatan Kosong Terkini

Apa Itu Resume Moden? Ini Contoh Untuk Panduan Anda

0 555

Resume yang baik bukan sahaja mesti ringkas dan padat tetapi juga perlulah menarik. Hal ini kerana resume yang menarik akan dapat membantu dalam menarik perhatian penemuduga. Tentu sahaja sesiapa pun akan suka sekiranya resume anda menarik dan menepati trend design terkini.

Malangnya, kebanyakan daripada graduan hari ini mengambil jalan mudah dengan hanya menyediakan resume yang designnya tidak ‘up to date’. Sedangkan teknologi juga sudah berkembang dan berubah, begitu juga dengan resume. Bentuk dan gaya penulisan resume mestilah moden dan bukannya kuno.

Kebanyakan majikan menyukai resume moden kerana resume ini bukan sahaja menarik tetapi juga maklumat yang ingin disampaikan dalam resume tersebut mudah untuk difahami.

APAKAH ITU RESUME MODEN?

Dalam bahasa yang paling mudah untuk difahami, kita boleh gelarkan resume jenis ini sebagai resume masa kini. Kesemua ciri-ciri yang ada pada resume ini mestilah sesuai dengan trend terkini termasuklah designnya, gaya penulisannya, warnanya dan lain-lain lagi.

Namun begitu, ini tidaklah bermaksud design resume itu perlu complicated seperti resume fancy. Bukan begitu! Design simple juga boleh digunakan asalkan design tersebut popular pada masa kini bukannya popular pada zaman 90an yang lalu.

Begitu juga dengan warna. Tidak bermaksud anda perlu gabungkan warna sehingga resume itu menjadi warna-warni seperti resume untuk memohon kerja dalam bidang Seni Visual. Kombinasi dua warna sudah mencukupi asalkan ianya kelihatan moden dan kontemporari.

Ramai graduan hari ini yang menghasilkan resume menggunakan cara lama iaitu tiada design langsung. Cukup sekadar sekeping kertas kosong yang tertera maklumat diri anda di dalamnya menggunakan teks seratus peratus. Cuba modenkan cara anda menyampaikan maklumat itu. Anda boleh gunakan grafik sebagai wakil kepada teks untuk memastikan penemuduga tidak jemu.

Resume design kuno yang anda bawa ini semestinya bakal menjejaskan peluang anda. Penemuduga bukan sahaja bosan melihatnya malah berkemungkinan mood beliau juga akan terjejas.

Jadi, adalah menjadi kewajiban buat anda untuk menyediakan resume dalam bentuk dan design yang moden. Tidak tahu bagaimana? Jangan risau! Kami telah sediakan contoh template resume moden di bawah.

BILAKAH RESUME MODEN SESUAI DIGUNAKAN?

Resume moden sesuai digunakan pada setiap situasi tidak kiralah untuk tujuan apa anda membuat resume itu sama ada untuk mencari kerja, memohon biasiswa, memohon untuk menyambung pengajian dan lain-lain lagi.

Dalam erti kata lain, ketika anda menulis resume untuk tujuan apa pun pastikan bentuk serta gaya resume anda itu dalam bentuk moden. Anda boleh rujuk contoh template yang telah kami sediakan di bawah untuk mengetahui bagaimana designnya, bagaimana gaya penulisannya dan lain-lain.

CONTOH TEMPLATE RESUME MODEN

Berikut disediakan 3 contoh template resume moden yang disediakan. Anda perlulah menelitit setiap daripada resume ini sebelum mula menulis resume.

1.) Contoh Template Resume Moden 1

Berikut merupakan contoh template resume moden yang pertama

2.) Contoh Template Resume Moden 2

Berikut merupakan contoh template resume moden yang kedua.

3.) Contoh Template Resume Moden 3

Berikut merupakan contoh template resume moden yang ketiga.

Anda bolehlah teliti setiap daripada contoh resume moden yang kami kongsikan untuk dijadikan panduan. Selamat menulis resume!

Daftar Pencari Kerja
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Jawatan Kosong Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.