Portal Jawatan Kosong Terkini

Senarai 20 Syarikat Yang Buka Peluang Pekerja Kepada Fresh Graduate

Lambakan graduan di negara kita telah menyebabkan peluang pekerjaan sekarang semakin berkurang. Tambahan lagi kebanyakan syarikat membuka jawatan kosong hanya untuk individu yang mempunyai pengalaman sekurang-kurangnya 1 tahun.

Jika semua syarikat meletakkan pengalaman sebagai syarat, macam mana pula lepasan graduan nak mohon kerja? Macam mana nak dapatkan pengalaman jika syarikat tidak memberi peluang.

Untuk makluman anda, tidak semua syarikat hanya menerima individu yang berpengalaman sahaja. Ada lagi syarikat besar yang sanggup mengambil lepasan graduan untuk bekerja dan melatih mereka dari awal.

20 SYARIKAT YANG MENERIMA FRESH GRADUATE

Berikut adalah 20 buah syarikat terkemuka yang menawarkan peluang pekerjaan kepada graduan baru:

Senarai ini adalah berdasarkan laporan yang dikeluarkan oleh Jobstreet untuk Kementerian Pengajian Tinggi (KPT). Jobstreet merupakan laman carian nombor 1 di Malaysia yang menerima puluhan ribu permohonan pekerjaan saban tahun.

Majoriti majikan juga berdaftar dengan mereka untuk mencari pekerja yang terbaik.

TIPS DAPATKAN KERJA BUAT FRESH GRADUATE

Sekiranya anda frest graduate dan ingin dapatkan pekerjaan, jangan sesekali mengalah dalam memohon pekerjaan. Tidak kira di syarikat mana pun, pastikan anda mohon jawatan yang sesuai dengan kelayakan anda.

Anda bukan sahaja boleh memohon jawatan, terdapat juga skim latihan pekerjaan (traineeship) seperti Protege yang ditawarkan oleh syarikat-syarikat besar kepada lepasan graduan. Mohon traineeship tersebut. Jika anda menunjukkan prestasi yang baik sepanjang traineeship, anda akan diserap terus bekerja di situ.

Jadikan peluang semasa latihan untuk buktikan kemampuan anda. Traineeship adalah salah satu peluang yang memberikan jaminan kerja yang baik buat lepasan graduan.

Semoga bermanfaat!