Portal Jawatan Kosong Terkini

Langkah-langkah Mohon Jawatan Pensyarah Untuk Anda Follow

Tips Mohon Jawatan Pensyarah. Ikut Langkah-Langkah Yang Dikongsikan Ini

Pada zaman sekarang, terlalu ramai pelajar yang bijak pandai dan menyambung pelajaran sehingga ke tahap yang tertinggi iaitu PHD. Terdengar juga rungutan-rungutan dimana pemegang PHD ini tidak mempunyai sebarang pekerjaan setelah menamatkan pengajian masing-masing.

Ada yang menunggu sehingga 2 hingga 3 tahun baru mendapat kerja yang diidamkan. Ada juga yang bekerja di luar bidang dengan gaji yang rendah asalkan mempunyai pekerjaan.

Tips Mohon Jawatan Pensyarah

Untuk memohon jawatan sebagai seorang pensyarah universiti, anda tidak perlu menunggu iklan jawatan kosong dibuka.

1. Tidak Perlu Menunggu Iklan Jawatan Kosong

Seperti yang sedia maklum untuk memohon jawatan sebagai pensyarah, jarang-jarang sekali iklan untuk jawatan pensyarah dibuka. Anda hanya perlu membuat permohonan dan terus mencuba sehingga berjaya.

2. Sediakan Dokumen Penting Untuk Hardcopy

Anda perlu membuat permohonan secara hardcopy iaitu sebanyak :

  • 2 salinan

Mengapa 2 salinan hardcopy?  Ini kerana dua salinan hadrcopy ini perlu dihantar kepada :

  • Dekan / Ketua Jabatan (Peringkat Fakulti)
  • Pejabat Pendaftar (Peringkat Universiti)

Apakah dokumen yang perlu dihantar semasa permohonan? Antara dokumen yang perlu dihantar semasa permohonan ialah :

  • CV : Siapkan cv anda dengan kemas dan anda boleh edit dengan menggunakan Powerpoint sahaja. Gunakan kertas yang sedikit tebal untuk dicetak.
  • Cover Letter : Cover letter yang terbaik adalah dalam bahasa Inggeris. Pastikan cover letter anda disiapkan dalam 2 salinan dan pada akhir cover letter masukkan ‘sk’ (salinan kepada) untuk Ketua Jabatan / Dekan dan Pejabat Pendaftar. Pastikan cover letter anda kemas dan berbentuk formal.
  • Manuskrip & Sijil : Kepilkan bersama manuskrip Ijazah, Master dan PhD anda dalam permohonan. Tidak perlu berikan sijil-sijil lain ketika permohonan dan bawa sahaja ketika anda dipanggil temuduga.
  • Fail Lutsinar : Masukkan semua dokumen ke dalam fail lutsinar untuk mengelakkan basah daripada terkena hujan. Kemudian masukkan ke dalam sampul A4 yang berwarna putih.

3. Permohonan Secara Online

Selain daripada permohonan secara manual, anda juga boleh membuat permohonan secara online. Rajin-rajin ye tengok laman web rasmi uninversiti yang anda ingin pohon. Jika perlu, terus isi borang permohonan anda secara online.

4. Jangan Berputus Asa

Mungkin ada orang yang mana rezekinya mudah dan sekali mohon terus dipanggil temuduga. Jadi, jangan malas untu terus membuat permohonan.

Jangan lupa, anda boleh mencuba untuk memohon sebagai pensyarah di universiti luar negara. Mana tahukan, rezeki anda.

You might also like