Portal Jawatan Kosong Terkini

Gambaran Sebenar Sebenar Temuduga SPA. Follow Tips Yang Dikongsikan Untuk Lulus Interview

Dapatkan Gambaran Sebenar Temuduga SPA Ini

Inginkan gambaran sebenar temuduga SPA? Pastinya setiap calon yang pertama kali menghadiri temuduga SPA ingin tahu situasi sebenar temuduga agar dapat membuat persediaan yang secukupnya.

Berikut adalah tips yang dikongsikan sebagai gambaran sebenar untuk menghadapi temuduga SPA.

Gambaran Sebenar Temuduga SPA

Untuk menghadapi temuduga SPA, apa yang perlu anda lakukan ialah :

Menyediakan Dokumen Secukupnya

Anda perlu menyediakan dokumen seperti sijil, borang dan resume seperti yang diminta oleh pihak SPA dan perlu membawanya ketika temuduga anda.

Bagaimanakah untuk menyediakan semua dokumen tersebut? Klik sini dan dapatkan panduan yang betul seperti mana arahan yang diberikan oleh pihak SPA.

Urusetia Temuduga

Anda akan berurusan dengan urusetia temuduga terlebih dahulu sebelum anda melalui temuduga yang sebenar. Anda perlu menyerahkan dokumen, sijil serta borang yang yang diperlukan untuk disemak oleh urursetia temuduga. Jadi, hadir 30 minit lebih awal untuk proses dokumentasi oleh urusetia temuduga.

Penampilan Diri

Pastinya anda tahu cara pemakaian yang betul untuk hadir temuduga bukan? Penampilan diri sangat penting ketika temuduga kerana anda memang dinilai untuk first impression penemuduga. Besar peranannya bahagian penampilan diri ini.

Untuk setiap calon pastikan anda memakai pakaian yang mengikut kod pemakaian dan pastikan ianya wangi dan bersih semasa temuduga.

Untuk calon lelaki, dapatkan tips pemakaian yang betul dan simple disini.

Cara Masuk Bilik Temuduga

Apabila nama anda dipanggil oleh urusetia temuduga, bangun dengan segera dan tarik nafas. Ketuk pintu sekurangnya 3 kali dan tunggu penemuduga memanggil anda untuk masuk.

Letakkan fail dokumen ke arah panel temuduga, langkah ke belakang dan jangan membelakangkan penemuduga. Jangan terus duduk. Tunggu sehingga salah seorang penemuduga meminta anda duduk di kerusi.

Duduk dengan sopan. Elakkan daripada menyilang kaki, tangan di dada dan menyandar dengan terlalu santai.

Percakapan

Jadi diri sebenar tetapi tolong bercakap dengan menggunakan daya dan nada yang betul. Jangan bercakap seperti robot. Cakap sahaja seperti biasa. Lontarkan sedikit suara anda agar penemuduga mendengar jawapan anda dengan jelas. Tetapi jaga-jaga, jangan sampai anda tertengking mereka pula.

Soalan Yang Sering DiSoal

Ingin tahu soalan yang sering dikemukakan ketika temuduga? Antara soalan yang sering disoal ialah :

  • Sila kenalkan diri anda.
  • Adakah anda sanggup dihantar ke Sabah Sarawak?
  • Apakah tugas-tugas jawatan anda?
  • Siapakah Perdana Menteri sekarang?
  • Apakah isu semasa dalam dan luar negara?

Inginkan contoh soalan temuduga? Klik sini dan dapatkan contoh soalan temuduga untuk latihan temuduga anda nanti.

Temuduga Tamat

Setelah sesi soal jawab tamat, mungkin panel penemuduga akan bertanyakan sama ada anda mempunyai soalan atau tidak. Sila siapakan 2-3 soalan untuk disoal kepada penemuduga. Apabila sesi temuduga anda tamat sepenuhnya, anda bangun dengan perlahan, pergi ke hadapan dan ambil fail dokumen anda.

Jangan lupa untuk ucapkan terima kasih, berjabat tangan atau letakkan tangan di dada dan pastikan anda tersenyum. Tutup pintu perlahan dan tarik nafas lega.

Doakan agar urusan anda diselesaikan dengan baik dan lancar. Amalkan ya tips yang dikongsikan ini agar temuduga anda berjaya seterusnya dipanggil untuk melapor diri di jabatan yang menawarkan pekerjaan tersebut kepada anda.