Portal Jawatan Kosong Terkini

8 Gaya Buruk Yang Boleh Merosakkan Interview Anda

Sesi Interview Yang Rosak

Tanpa sedar, pasti ada sebilangan daripada anda yang terlepas pandang dalam bab ini dan secara tak sengaja melakukannya tanpa sedar. Bahasa badan serta pelbagai gaya pertuturan menjadi aspek utama mengapa sesi interview tidak berjalan dengan lancar dan rosak akibat perilaku calon itu sendiri.

Mengapa berlakunya perkara yang tidak diingini dalam sesi interview anda? Ini mungkin kerana beberapa faktor yang tidak diingini oleh calon itu sendiri. Antaranya ialah :

  • Tidak selesa
  • Tidak bersedia
  • Gugup
  • Tidak cukup tidur
  • Sengaja
  • Terlalu teruja
  • Kebiasaan calon itu sendiri
  • Jauh daripada anggapan sebelum ini
  • Over confident
  • Terlalu lama menunggu

8 Gaya Buruk Yang Merosakkan Interview Anda

Terdapat 8 gaya buruk yang boleh merosakkan interview anda ialah :

1. Menggoyangkan Kaki

Mengapa perlu menggoyangkan kaki anda? Penemuduga dapat melihat gaya tubuh badan anda dengan terang kerana anda berada dihadapan mereka. Jangan sesekali melakukan perbuatan ini ketika hadir sesi temuduga anda walaupun ada meja dan penemuduga tidak nampak.

2. Kaki Bersilang Dan Menyandar

Ada calon temuduga yang pada awalnya duduk dengan sopan dan tertib. Tetapi kemudiannya mula menyilangkan kaki dan bersandar pada kerusi seperti sedang bersantai. Walaupun penemuduga tidak menegur perbuatan buruk anda, tetapi mereka menilainya dan memberikan markah kepada anda.

3. Memegang Muka, Mulut dan Memusingkan Kepala

Ada calon yang habitnya memegang muka, mulut dan memusingkan kepala seolah-olah semuanya gatal dan sakit urat. Anda telah membuatkan penemuduga rasa rimas dan tidak senang dengan kelakuan anda.

4. Bercakap Dengan Slang 

Walaupun anda baru balik dari London, tidak perlu rasanya untuk anda bercakap dengan menggunakan slang yang tidak sepatutnya. Kalau hendak bercakap dengan bahasa Inggeris, teruskan sahaja menjawab semua soalan dengan meggunakan bahasa Inggeris sepenuhnya.

5. Potong Cakap Penemuduga

Walaupun anda tahu jawapan dan tahu isi penting untuk jawapan serta perbincangan dengan penemuduga, anda dinasihatkan untuk tidak memotong percakapan mereka. Pastikan penemuduga menghabiskan kata-kata mereka dan tunggu sehingga penemuduga menawarkan anda untuk memberikan jawapan kepada mereka.

6. Terlalu Banyak “Aaaaa”

Mengapa banyak “Aaaaaaaa” ketika hendak menjawab soalan? Habit atau gugup atau tidak bersedia? Jika anda mahu mencari jawapan, minta sedikit masa dengan penemuduga dengan sopan. Penemuduga pastinya faham dan memberikan anda sedikit masa untuk menjawab.

7. Memegang Barang Di Atas Meja Penemuduga

Kawal tangan anda daripada memegang dan bermain dengan peralatan yang ada diatas meja penemuduga atau pen yang anda bawa. Itu bukan skill yang diperlukan oleh seorang bakal majikan anda.

8. Merokok

Eh, tidak mengapa. Saya merokok sebelum masuk temuduga. Ingat, bau rokok sangat kuat. Baunya pasti melekat pada baju anda. Jadi, elakkan untuk merokok sebelum masuk temuduga ya.

Pastikan 8 gaya buruk ini tidak dilakukan ketika anda hadir interview anda ya. Walaupun nampak remeh, tetapi penemuduga sentiasa menilai anda. Semoga anda semua berjaya dalam temuduga anda.