Portal Jawatan Kosong Terkini

Contoh Template Resume Fancy

Tahukah anda apa yang dimaksudkan dengan fancy? Fancy sebenarnya membawa erti cantik, verstyle, berwarna-warni dan lain-lain. Jadi, maksud resume fancy adalah resume yang mempunyai kombinasi warna pelbagai, bercorak-corak serta menarik dipandang mata.

Selalunya jarang untuk anda temui resume seperti ini kerana pada dasarnya, resume adalah ringkas dan simple. Hanya sesetengah resume sahaja boleh dicorakkan dan untuk menjadi fancy seperti ini.

Untuk makluman anda juga, tidak semua majikan boleh menerima resume seperti ini. Majoriti majikan dalam pelbagai bidang kerjaya menginginkan resume yang simple dan mudah untuk dibaca, bukannya resume yang berlatarkan pelbagai corak serta kombinasi warna.

Namun, terdapat juga beberapa bidang pekerjaan yang memerlukan anda untuk membuat resume yang fancy. Bidang-bidang pekerjaan tersebut adalah contohnya seperti pereka design grafik, kerjaya yang berkaitan dengan seni visual dan lain-lain lagi.

Hal ini kerana majikan ingin melihat sejauh mana tahap kreativiti anda dalam sehelai kertas resume. Jadi, sekiranya resme anda hanya kosong dan hanya berlatarkan kertas A4 putih pastinya anda akan dilabel sebagai tidak kreatif.

Permasalahan yang sering dihadapi oleh kebanyakan calon temuduga yang ingin membuat resume fancy adalah pemilihan design serta pemilihan warna-warna untuk digabungkan. Pemilihan ini sangat penting kerana sekiranya anda tersilap memilih design, sudah pasti resume itu akan kelihatan buruk.

Anda juga turut menghadapi masalah ini, jangan risau! Kami ada penyelesaiannya. Kami akan sediakan beberapa contoh template resume yang fancy sebagai panduan buat anda dalam memilih design untuk resume anda.

BILAKAH RESUME FANCY SESUAI DIGUNAKAN?

Untuk apa-apa sahaja temuduga seperti temuduga kerja, temuduga biasiswa, temuduga kolej dan lain-lain, penggunaan resume fancy adalah tidak digalakkan. Ingat! Majikan lebih suka resume yang coraknya sedikit dan dalam keadaan formal.

Namun, untuk temuduga kerja ataupun temuduga biasiswa dalam bidnag seni visual dan pereka design grafik, anda perlulah menggunakan resume fancy. Hal ini bagi memastikan majikan melihat anda sebagai seorang yang kreatif dan kemas.

Bagi yang bukan calon dalam bidang yang disebutkan di atas adaalah tidak sepatutnya digunakan resume fancy.

Anda pastinya ingin tahu bagaimana rupanya resume fancy. Jangan risau. Kami akan kongsikan contoh-contoh templete resume tersebut di sini. Semoga ianya menjadi panduan berguna buat anda.

CONTOH TEMPLATE RESUME FANCY

Berikut merupakan contoh template resume yang fancy yang telah kami sediakan. Kami telah menyediakan 3 contoh sebagai panduan untuk anda.

1.) Contoh Template Resume Yang Pertama

Berikut merupakan contoh template resume fancy yang pertama.

2.) Contoh Template Resume Yang Kedua

Berikut merupakan contoh template resume yang kedua

3.) Contoh Template Resume Yang Ketiga

Berikut merupakan contoh template resume yang ketiga.

Pastikan anda berhati-hati dalam menyediakan resume kerana walaupun dilihat mudah tetapi prosesnya tidaklah semudah yang anda sangka. Selamat berjaya!

You might also like