Portal Jawatan Kosong Terkini

Sample Template Resume Untuk Kerjaya Lakonan (Acting Resume Template)

Usaha untuk membuat resume sememangnya akan menjadi jauh lebih mudah sekiranya anda mempunyai panduan untuk menulisnya. Persoalannya, dari manakah anda boleh dapatkan panduan ini?

Banyak sebenarnya cara bagi anda untuk mendapatkan panduan tersebut. Salah satunya adalah dengan melihat kepada contoh template resume. Dengan melihat kepada template resume, anda boleh tahu bentuk resume tersebut, cara olahan ayat, design dan sebagainya.

Oleh itu, dalam artikel ini kami kongsikan kepada anda Contoh Template Resume Bagi Kerjaya Lakonan sebagai panduan buat anda yang sedang dalam usaha untuk menulis resume bagi kerjaya ini.

APAKAH ITU RESUME BAGI KERJAYA LAKONAN?

Untuk makluman anda, resume bagi kerjaya lakonan ini agak berbeza daripada resume bagi kerjaya-kerjaya yang lain. Hal ini kerana resume untuk kerjaya lakonan perlu disertakan lebih banyak butiran maklumat daripada resume biasa.

Contoh maklumat yang perlu ditambah adalah seperti pengalaman lakonan anda dalam filem-filem TV serta pementasan teater di pentas dan juga maklumat latihan lakonan yang anda jalani sebelum ini.

Resume ini adalah khas untuk bidang kerjaya lakonan sahaja tidak kiralah sama ada anda memohon kerja sebagai pelakon TV mahupun pelakon teater pentas. Jadi, pastikan anda tidak menggunakan template resume jenis ini untuk kerjaya-kerjaya lain selain daripada lakonan.

BILAKAH RESUME KERJAYA LAKONAN DIPERLUKAN?

Resume kerjaya lakonan hanya sesuai dan valid digunakan untuk permohonan jawatan bidang lakonan sahaja. Jangan pula anda gunakan resume jenis ini untuk memohon jawatan Penolong Pegawai Kastam. Awal-awal lagi resume anda akan ditolak.

Semasa anda memohon jawatan bagi bidang kerjaya lakonan, sediakanlah resume ini bersama dan serahkannya kepada majikan. Seterusnya, pada hari temuduga, bawalah juga resume ini untuk kegunaan majikan.

Resume ini tidak perlulah dicorakkan dengan design yang cantik dan fancy seperti resume bagi kerjaya graphic designer. Jika anda pilih design simple juga pun sudah memadai asalkan butiran maklumat tentang pengalaman lakonan serta latihan anda tertera di resume itu. Apa yang penting adalah butiran maklumat tersebut.

CONTOH TEMPLATE RESUME BAGI KERJAYA LAKONAN

Berikut disediakan beberapa contoh template resume bagi bidang kerjaya lakonan untuk anda lihat. Ketiga-tiga resume ini mempunyai design yang berbeza.

1.) Contoh Template Resume Bagi Kerjaya Lakonan 1

Berikut merupakan contoh template resume bagi kerjaya lakonan yang pertama.

2.) Contoh Template Resume Bagi Kerjaya Lakonan 2

Berikut merupakan contoh template resume bagi kerjaya lakonan yang kedua.

3.) Contoh Template Resume Bagi Kerjaya Lakonan 3

Berikut merupakan contoh template resume bagi kerjaya lakonan yang ketiga.

Semoga contoh resume ini bermanfaat buat anda yang ingin memohon kerja dalam bidang lakonan. Selamat berjaya kami ucapkan kepada anda!