Portal Jawatan Kosong Terkini

Tips Untuk Lulus Temuduga PTD Dengan Cemerlang

Tips Untuk Lulus Temuduga PTD Dengan Cemerlang. Simpan Untuk Rujukan Anda

Temuduga Pegawai Tadbir Diplomatik merupakan salah satu langkah akhir untuk anda mendapatkan pekerjaan sebagai seorang PTD. Ini kerana terdapat pelbagai peringkat yang calon perlu lalui sebelum nama dipanggil untuk temuduga iaitu PTD Assessment Centre (PAC).

Untuk pengetahuan anda, hanya mereka yang berjaya dalam peperiksaan memasuki PTD sahaja yang akan dipanggil untuk PAC, kemudian lulus ketika PAC pula akan dipanggil temuduga dan lantikan ke perkhidmatan awam.

JIka anda ingin lulus dengan cemerlang ketika temuduga nanti, sila ikuti tips yang dikongsikan ini dan simpan untuk rujukan anda pada masa akan datang.

Contoh Soalan Dan Cara Menjawab

Apakah soalan yang bakal ditanya ketika temuduga serta contoh jawapan yang sesuai untuk dijawab?

1. Sila Perkenalkan Diri Anda

Untuk soalan ini, anda tidak perlu perkenalkan ahli keluarga anda dengan begitu terperinci. Panel penemuduga hanya ingin mengetahui tentang :

  • Latar belakang pendidikan
  • Pengalaman
  • Pencapaian

Fokus pada 3 perkara di atas ketika panel penemuduga bertanyakan soalan ini dan cipta jawapan yang mempunyai WOW FACTOR dan bina persepsi positif panel penemuduga kepada calon.

2. Nyatakan Deskripsi Tugas Untuk Jawatan Ini

Pastikan anda tahu keseluruhan tugasan untuk jawatan sebagai seorang PTD. Nayatakan :

  • Skim jawatan
  • Gaji yang ditawarkan
  • Elaun yang diberikan
  • Penempatan jawatan
  • Serta tugas PTD secara spesifik

Untuk ketahui deskripsi tugas dengan lengkap, anda perlu membuat sedikit penyelidikan mengenai jawatan sebagai PTD sebelum anda hadir temuduga.

3. Kenapa Anda Memohon Jawatan Ini?

Anda boleh nyatakan bahawa anda ingin memohon jawatan tersebut kerana jawatan tersebut adalah tetap, bekerja dengan kerajaan dan mempunyai pencen. Kemudian tambahkan dengan pengalaman anda dan skill yang ada dan sesuaikan dengan jawatan sebagai seorang PTD. Tunjukkan pada panel bahawa anda layak dan sesuai untuk menjawat jawatan tersebut.

4. Bagaimana Anda Wujudkan Integriti Yang Tinggi Di Kalangan Penjawat Awam?

Untuk menjawab soalan ini, gunakan kreativiti anda dan berikan idea, pandangan, cadangan yang bersifat menyeluruh dan berfikir di luar kotak.

Ingin dapatkan tips lulus dengan cemerlang temuduga kenaikan pangkat anda? Klik sahaja disini dan buat persediaan mulai sekarang.